Vandenbempt ziet vuil spelletje in verkiezing: Een perverse situatie

Vandenbempt ziet vuil spelletje in verkiezing: "Een perverse situatie"

23-06-2017 20:00
3

De kogel is door de kerk: François De Keersmaecker stapt uit de verkiezing voor bondsvoorzitter. Dat hing al langer in de lucht, en volgens Peter Vandenbempt wordt het ook stilaan tijd.

Bij Sporza vertelt Vandenbempt dat het tijd wordt voor een nieuweling. "Eigenlijk had hij drie jaar geleden de eer aan zichzelf moeten houden midden de storm rond Steven Martens, die afgerekend is voor de zware financiële kosten van zijn beleid. De Keersmaecker en zijn rechterhand François Collin waren natuurlijk politiek verantwoordelijk voor het beleid van Martens. Alles wat hij heeft uitgevoerd kwam er met hun goedkeuring en hun medeweten. Iedereen vond eigenlijk dat De Keersmaecker toen al een stap opzij had moeten zetten."

Zijn tegenstanders hebben hem toen ook het leven zuur gemaakt. "De profclubs hebben met Joseph Allijns geprobeerd een eigen kandidaat naar voren te schuiven. Het was een gelijke stand na de eerste ronde, waarna De Keersmaecker het haalde in ronde twee. Toen al was eigenlijk duidelijk dat er nog weinig steun was voor De Keersmaecker. Alles bij mekaar is hij toch een jaar of drie te lang aan het hoofd van de voetbalbond gebleven."

Linard doet vragen rijzen
Nu zijn er nog twee kandidaten over, maar de Franstalige Linard is erg controversiëel. "Het is iemand die heel goed kan rekenen. Wat dat betreft heeft hij de voetbalbond gesaneerd. Maar het is een ééntalige Franstalige die ondertussen 74 jaar is. Dat is eigenlijk te oud om twee jaar bondsvoorzitter te zijn, maar daar zouden ze wel een mouw aan passen."

Linard kwam de afgelopen jaren verschillende keren in opspraak. "Linard is iemand die zich bij zijn aanstelling meteen liet kennen. Hij was nog maar een jaar aangesteld als tijdelijke CEO. Er was een ontslagronde en wervingsstop, maar het eerste wat hij deed was zijn werkloze schoonzoon aan een job helpen bij de voetbalbond in Tubeke. Hij heeft er overigens twee jaar geleden voor gezorgd dat hij CEO kon blijven door een deal te maken met De Keersmaecker. Dat is een beetje het perverse aan deze nieuwe situatie."

Nieuweling Timmermans
Met Gilbert Timmermans is er nu een nieuwe kandidaat boven water gekomen. "Timmermans is alom gerespecteerd bij de voetbalbond. Het is een man met een lange staat van dienst en een man van niveau. Een gewezen bedrijfsleider op het allerhoogste niveau. Hij is bovendien viertalig, dus het zou wel kunnen dat ook een paar profclubs hun kar gaan keren en toch voor Timmermans gaan stemmen. Dat is overigens de reden waarom Timmermans De Keersmaecker ervan heeft overtuigd om zich terug te trekken. Hij dacht: jij maakt geen kans, maar ik misschien wel als ik mij kandidaat stel."

Timmermans is absoluut niet kansloos, zo weet Vandenbempt. "Het zou wel kunnen dat een aantal profs overlopen en dat een paar Waalse amateurs – want die zijn ook niet allemaal eensgezind – plots voor Timmermans stemmen. Een belangrijk gegeven: de stemming is geheim en iedereen doet wat hij wil."