Supporters STVV hebben reden tot klagen: nergens is het bier zo duur

Supporters STVV hebben reden tot klagen: nergens is het bier zo duur

18-01-2017 18:54

De supporters van Sint-Truiden hebben het niet meteen getroffen. Hun club presteert niet al te denderend dit seizoen en op de koop toe is er weinig ruimte om dat door te spoelen met een pintje. Bij geen enkele Belgische eersteklasser betaal je namelijk meer voor bier. In Eupen lachen ze in hun vuistje. 

Het onderzoekbureau Flipit heeft de verschillende bierprijzen bij de clubs uit de Jupiler Pro League onder de loep genomen. Wat blijkt: op Stayen heb je het niet getroffen als fan. Bij de Kanaries betaal je 2,2 euro voor een pintje van 25 centiliter, wat neerkomt op 8,8 euro per liter. Het verschil met de eerste achtervolgers is ruim. Bij zeven teams, waaronder Club Brugge en Standard, betaal je slechts acht euro voor een liter gerstenat.

Hoe ziet de situatie eruit aan de andere kant van het spectrum? Wel, in de Oostkantons kunnen de supporters niet klagen. In Eupen betaal je slechts twee euro voor een pint van 33 cl, wat neerkomt op zes euro per liter. Het is de fans van de Panda's dan ook vergeven als ze nét iets zatter naar huis gaan dan de concurrentie. Bij de rest van onze topclubs zijn de prijzen schappelijk. Op Anderlecht betaal je 7,6 euro per liter, bij KRC Genk 7,3 euro en in de Ghelamco Arena ben je 7,9 euro kwijt.

42 euro
Over het algemeen vallen de prijzen voor bier goed mee in België. Gemiddeld heb je in onze hoogste klasse voor 1,95 euro een pint te pakken. In het bierland bij uitstek kunnen de supporters daar alleen maar tevreden mee zijn. Het hoeft niet te verbazen dat Jupiler het sterkste merk is in de voetbalstadions. Liefst tien van de zestien eersteklassers schenken de sponsor van de competitie.

Om het verschil tussen de koploper en de hekkensluiter even te duiden, een statistiek als uitsmijter. Als je het hele reguliere seizoen lang (vijftien thuiswedstrijden) naar Sint-Truiden zou gaan kijken en telkens één liter bier drinkt, ben je in totaal 42 euro meer kwijt dan wanneer je dat op Eupen zou doen. Neemt de abonnementenverkoop van de promovendus binnenkort spectaculair toe?

De cijfers van deze studie komen van Flipit.