Anderlecht succesvolste der Belgische topclubs, Antwerpen presteert ondermaats

Anderlecht succesvolste der Belgische topclubs, Antwerpen presteert ondermaats

01-12-2016 11:00
1

Zondag 27 november 2016 zal voor altijd een legendarische dag blijven in de geschiedenis van Celtic Glasgow. Dat de Schotse topclub de League Cup binnenhaalde was niet zó verwonderlijk, maar de triomf betekende wel de honderdste trofee uit de historie van de roemrijke club. Geen enkel team in Europa doet beter. VoetbalPrimeur.be zocht binnen de landsgrenzen naar de meest succesvolle clubs.

Het hoeft niemand te verbazen dat RSC Anderlecht het uithangbord van het Belgische voetbal is. 59 hoofdprijzen veroverden de Brusselaars reeds: 33 titels, negen bekers, twaalf Supercups en vijf Europese trofeeën, met de UEFA Cup in 1983 als absolute uitschieter. Er is geen club in België die ook maar in de buurt komt van de successen van de hoofdstedelingen.

Vooral wat het landskampioenschap betreft, is Anderlecht ongenaakbaar. Sinds het in 1947 haar eerste titel mocht vieren, weet de club van geen ophouden. De langste periode waarin paars-wit géén kampioen werd, was tussen 1974 en 1981. Voor het overige moest Anderlecht nooit langer dan vier jaar wachten op de ultieme bekroning.

Club Brugge als grootste uitdager
Anderlecht zal dus nog wel even de succesvolste club van ons land blijven, maar Club Brugge doet er al decennialang alles aan om de recordkampioen naar de kroon te steken. Met de titel van 2016 wist Blauw-Zwart alvast één stapje dichterbij te schuiven op de eeuwige ranglijst. De Bruggelingen tellen nu veertien titels.

Europees succes was Club nooit gegund, al wist het als enige Belgische ploeg ooit de finale van de EuropaCup I te bereiken. In 1978 bleek Liverpool jammer genoeg te sterk. Hét domein van de West-Vlamingen is echter de Belgische beker. Elf keer wisten ze die prijs te pakken. Bovendien verloor de traditieclub ook nog eens zeven keer de finale.

Best of the rest
Na de twee grootheden uit het Belgische voetbal gaapt een behoorlijk gat. De derde van de drie traditionele topclubs, Standard Luik, is qua prijzenkast immers minder royaal bedeeld. In totaal legden de Luikenaars beslag op 21 trofeeën. Tien keer werden ze kampioen, de laatste keer gebeurde dat in tweevoud: in 2008 en in 2009.

Verrassende naam op de lijst is Union Saint-Gilloise. De huidige tweedeklasser was jarenlang uit het profvoetbal verdwenen, maar scheerde voor de Tweede Wereldoorlog hoge toppen. Liefst elf keer kroonden de Brusselaars zich in die periode tot België’s beste voetbalclub. Daarmee doet Union dus nog altijd beter dan Standard. Een laatste club uit het Brusselse die furore maakte in lang vervlogen tijden, was het inmiddels ter ziel gegane Racing Club Brussel.

Antwerpen ondermaats
Die andere Belgische grootstad, Antwerpen, staat op voetbalvlak gek genoeg niet zo sterk. Met Beerschot VAV had het in de prehistorie van ons voetbal wel een topclub, die liefst zeven keer kampioen werd. Opvolger Germinal Beerschot voegde daar slechts sporadisch successen aan toe. Aartsvijand Royal Antwerp, de oudste club van het land, zit aan vier titels en twee bekertriomfen.

Enkele provinciesteden deden op bepaalde momenten in onze voetbalhistorie een aanval op de klassieke top. KV Mechelen slaagde daar vooral eind jaren ’80 wonderwel in. Tegenwoordig mengt KRC Genk zich tussen de groten, met drie titels en vier bekers sinds de fusie. Ook KAA Gent behoort tegenwoordig tot de G5, maar op het vlak van eremetaal hebben de Buffalo’s nog een inhaalbeweging te maken.

Conclusie: brede top
Anderlecht en in iets mindere mate Club Brugge staan er zowat altijd. Standard kende vele hoge toppen, maar durft soms ook diep te vallen. Voor het overige is de (sub)top behoorlijk breed, met heel wat ploegen die een tiental prijzen wisten te verzamelen. Of een Belgische club er ooit in zal slagen Celtic bij te halen, valt dus te betwijfelen...

Prijzenkast top-tien:
1. Anderlecht: 59 (33x kampioen, 9x beker, 12x Supercup, 2x Europa Cup II, 1x UEFA Cup, 2x Europese Supercup)
2. Club Brugge: 39 (14x kampioen, 11x beker, 14x Supercup)
3. Standard Luik: 21 (10x kampioen, 7x beker, 4x Supercup)
4. Union Saint-Gilloise: 13 (11x kampioen, 2x beker)
5. Beerschot*: 11 (7x kampioen, 4x beker)
6. Genk: 8 (3x kampioen, 4x beker, 1x Supercup)
7. Racing Club Brussel: 7 (6x kampioen, 1x beker)
8. KV Mechelen: 7 (4x kampioen, 1x beker, 1x Europa Cup II, 1x Europese Supercup)
9. Club Luik: 6 (5x titel, 1x beker)
    Antwerp: 6 (4x kampioen, 2x beker)

*= Beerschot behaalde prijzen onder de naam van Beerschot VAC en Germinal Beerschot