De Vijf: Hoe verging het de 5 laatste kampioenen uit Tweede Klasse?

De Vijf: Hoe verging het de 5 laatste kampioenen uit Tweede Klasse?

Gepubliceerd: zaterdag 30 april 2016 om 11:00za 30-04-2016 om 11:00

Zaterdag wordt, rechtzaken buiten beschouwing gelaten, beslist wie de titel pakt in de Proximus League. Daarom vonden wij het bij VoetbalPrimeur.be tijd om eens terug te blikken naar de laatste 5 kampioenen in Tweede Klasse.

2014-2015: Sint-Truiden
In zijn derde seizoen op rij in Tweede Klasse mikte STVV resoluut op promotie. Halverwege het seizoen kwamen de troepen van Yannick Ferrera onder aanvoering van William Dutoit, Edmilson en Rob Schoofs onder stoom. Ze pakten overtuigend de titel en de bijhorende promotie.

In Eerste Klasse begon de ploeg als een komeet aan het seizoen, maar na het vertrek van onder andere Ferrera, Schoofs en Edmilson werd het toch nog spannend. Uiteindelijk wist de Noord-Ier Chris O'Loughlin hen toch naar een veilige 13e plaats te loodsen.

2013-2014: Westerlo
Westerlo was bezig aan zijn 2e seizoen in Tweede Klasse. Voorzitter Herman Wijnants was dan ook duidelijk: er moest dringend gepromoveerd worden. Westerlo rekende daarbij op vergeten en afgedankte spelers zoals Koen Van Langendonck, Birger Maertens, Jaime Ruiz en Sherjill McDonald.

Na een spannende strijd met Eupen, Sint-Truiden en Moeskroen had Westerlo het beste eindschot in huis. Mede dankzij hun goalgetter Frédéric Gounongbe werd die terugkeer op het hoogste niveau een succes met een 11e plaats. Afgelopen seizoen hadden de Kempenaars wel nood aan een krachttoer van Bob Peeters om nipt de degradatie te vermijden.

2012-2013: KV Oostende
Na 8 jaar in het vagevuur van Tweede Klasse was het voor KV Oostende eindelijk zover: ze mochten terug naar het hoogste niveau. Dat was vooral het werk van trainer Fred Vanderbiest. Al viel de aanwezigheid van ene Laurent Depoitre voorin ook niet te onderschatten.

Wat hierna gebeurde is algemeen bekend. Marc Coucke werd hoofdaandeelhouder, het geld, de speler en de resultaten volgden. Na een 9e en 10e plaats, werd dit seizoen Play-Off 1 gehaald. Daarin strijd de ploeg nog voor Europees voetbal.

2011-2012: Sporting Charleroi
Het verhaal van Charleroi in Tweede Klasse is vrij beperkt. De ploeg zat er 1 jaar, was enkele speeldagen voor het einde al kampioen met de beste aanval en de tweede beste verdediging van de competitie. Bovendien waren Harlam Gnohéré en Mama Gueye 1 en 2 in de topschuttersstand.

Met een 11e en 10e plaats waren de jaren erna vrij rustig. Vorig jaar volgde de beloning toen Felice Mazzu zijn ploeg naar Play-Off 1 en Europees voetbal loodste. Dit seizoen werd de Waalse club nipt 8e en hoopt ze nog op de finale van Play-Off 2 en een eventuele barragewedstrijd voor een nieuw Europees ticket.

2010-2011: Oud-Heverlee Leuven
15 jaar nadat het van de provinciale reeksen was opgeklommen tot nationaal voetbal, mocht Leuven zich opmaken voor Eerste Klasse. De club leek gelanceerd als vaste waarde met veel publiek, goede resultaten en een mooie 10e plaats.

Het jaar erna werd er echter opnieuw gedegradeerd na verlies in de poule samen met de periodekampioenen van Tweede Klasse. In een groep met Moeskroen, Eupen en Sint-Truiden werd het laatste. Deze keer duurde het verblijf in de Proximus League niet zo lang. Ondanks een 5e plaats in de competitie werd deze keer wel de nacompetitie gewonnen.

OH Leuven bevestigde dit seizoen opnieuw zijn reputatie van jojo-ploeg en wist de degradatie niet te vermijden ondanks mooi voetbal en de kwaliteiten van spelers zoals Leandro Trossard, John Bostock en Yohan Croizet.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Wie wordt er kampioen in de Proximus League?

Antwerp
59%
Eupen
30%
WS Bruxelles
10%
(1359 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws