Sevilla kan finale bijna niet meer ontgaan, Napoli gelijk tegen Dnipro
Sevilla doet goede zaken om titel te prolongeren

Sevilla kan finale bijna niet meer ontgaan, Napoli gelijk tegen Dnipro

07-05-2015 22:58
3

Sevilla lijkt de finale niet meer te kunnen missen. Donderdagavond was het overduidelijk te sterk voor Fiorentina door voor eigen publiek met 3-0 van de Italianen te winnen. Prolongatie van de Europa League komt daarmee dichtbij. Dnipro Dnipropetrovsk boekt eveneens een prima resultaat door Napoli in Italië op 1-1 te houden.

De return van Sevilla is volgende week in Florence. Mocht Sevilla daar standhouden, plaatst de ploeg zich voor de vierde keer voor de finale van het tweede Europese bekertoernooi. De vorige drie keer mocht Sevilla de beker vervolgens ook omhoog houden. In 2005-2006 en 2006-2007 won de ploeg de UEFA Cup, de voorlopig van de Europa League. Vorig jaar werd Benfica na strafschoppen verslagen.

Sevilla, dat in de groep nog als tweede eindigde achter Feyenoord, had minder kansen dan Fiorentina nodig om te scoren. Vlak na rust vergrootte Vidal de voorsprong naar 2-0. De Spanjaard stoomde opnieuw op aan de rechterkant, zag hoe doelman Neto in zijn schijnbeweging trapte en schoof de bal eenvoudig in de korte hoek. Een kwartier voor tijd maakte de net ingevallen Gameiro de opdracht voor Fiorentina nog wat moeilijker. De Fransman veranderde een geplaatst schot van opnieuw Vidal dusdanig van richting dat doelman Neto voor de derde keer geslagen was (3-0). De Spanjaarden kwamen vervolgens niet meer in de problemen.

Napoli - Dnipro
Napoli heeft zichzelf donderdagavond in de thuiswedstrijd tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk in de halve finales van de Europa League tekortgedaan. De Italiaanse ploeg was veel sterker dan de club uit Oekraïne, maar verzuimde het surplus aan techniek in de stand tot uitdrukking te brengen: 1-1. De return volgende week donderdag in Oost-Europa wordt daardoor een loodzwaar karwei voor de club uit Zuid-Italië.

David López opende kort na de rust de score voor de thuisploeg. Invaller Jevhen Selezniov maakte met zijn eerste balcontact in de 81e minuut verrassend gelijk. Dat deed hij in een duidelijke buitenspelpositie, die de arbitrage niet bestrafte. Met onder anderen Dries Mertens (ex-PSV) op de bank was Napoli vanaf de aftrap de betere ploeg. De thuisclub, zonder de geblesseerde Jonathan de Guzman, had tegen het defensief ingestelde Dnjepr een flink overwicht, maar had moeite om tot uitgespeelde kansen te komen. De Oekraïense ploeg, die eerder in het toernooi Ajax uitschakelde, loerde voornamelijk op de counter, maar kon in de eerste helft evenmin echt gevaarlijk worden.

Opgepept door coach Rafa Benitez, die al drie Europese hoofdprijzen won, kwam Napoli getergd uit de kleedkamer voor de tweede helft. Een doelpoging van Marek Hamsik kon Dnjepr nog verijdelen. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte de Spanjaard David López raak, 1-0. Napoli leek daarna door te drukken, maar met name Gonzalo Higuaín toonde in het strafschopgebied van Dnjepr veel te weinig scherpte. Met een 'illegale' treffer zorgde Selezniov in Stadio San Paolo voor een stevige kater bij het thuispubliek: 1-1.

(ANP)