VP Rapport: Tielemans blinkt (eindelijk) uit, Debast doorstaat test

VP Rapport: Tielemans blinkt (eindelijk) uit, Debast doorstaat test

26 maart - 23:30 Laatste update: 27 maart - 07:30
11

In extremis nog een 2-2 moeten toestaan, het zorgt altijd voor ontgoocheling. Toch heeft de oefenpartij van de Rode Duivels op Wembley gedaan wat het moest doen: stof tot nadenken bieden. VoetbalPrimeur.be overloopt de individuele prestaties met haar rapport en zag één grote uitblinker.

Matz Sels - 7
In de eerste helft waren de Engelse pogingen nog eerder schuchter. Tegen de strafschop van Ivan Toney viel evenwel niets te doen. Na de koffie zette Sels zijn sollicitatie om als eerste keuze naar Duitsland af te reizen nogmaals kracht bij, vooral door twee keer uitstekend zijn hoek te verkleinen. Koen Casteels zal zich niet al te veel foutjes kunnen veroorloven de komende maanden ...

Timothy Castagne - 6
Een typische Castagne-match, zou je kunnen zeggen. Verdedigend stond de rechtsback zijn mannetje, bij het uitvoetballen moest hij (zeker in de eerste twintig minuten) geregeld een bal naar voren jagen. Daar kreeg hij tussendoor ook een standje van zijn trainer voor. Toeval of niet, maar nadien lukte het beter om de vrije man te vinden.

Zeno Debast - 6,5
Toegegeven: de Engelsen kregen iets te veel kansen om van een glansprestatie te spreken. Toch heeft Debast zijn grote test puik doorstaan. Geen hapering bij het opbouwen, positioneel in orde en één levensbelangrijk blok in de tweede helft. Het gat met Wout Faes op de hiërarchische ladder is een stukje kleiner geworden.

Jan Vertonghen - 5
Ondanks zijn tonnen ervaring (met het Engelse voetbal) had de ouderdomsdeken het niet onder de markt. Uitvoetballen verliep stroef, verdedigend stapte hij soms te laat uit en dan was Vertonghen ook nog eens verantwoordelijk voor de strafschopovertreding. Kan gebeuren uiteraard!

Arthur Theate - 5
Ook hij liet zich te vaak verleiden tot ondoordacht instappen. Met Jarred Bowen had de linksachter meer dan zijn handen vol. Verticaal opbouwen gaat hem wel beter af dan Olivier Deman, die op dat vlak tekort schoot tegen Ierland. Over zijn basisplek op het EK lijkt geen twijfel te bestaan, maar daar zal het toch een tandje beter moeten.

Orel Mangala - 6
Net als in de EK-kwalificatiecampagne was Mangala misschien wel de minst zichtbare Rode Duivel. Als middenvelder doet hij niettemin wat zijn trainer van hem verlangt: hard werken, gaten dichtlopen en zo weinig mogelijk balverlies lijden. De volgende stap is om zich nog meer te laten betrekken.

Amadou Onana - 8
Enkele vlijmscherpe tackles, stuk voor stuk op de bal, toonden aan dat Onana zich uitstekend in zijn sas voelde op Wembley. Op die manier slaagde hij er meermaals in om een Engelse versnelling in de kiem te smoren. Desondanks kon ook hij in het laatste half uur niet vermijden dat de thuisploeg vaak rond de Belgische zestien mocht opereren.

Youri Tielemans - 9
Alle kritiek van de afgelopen maanden kan weer even de prullenmand in. Wat heerste Tielemans in Londen! Zijn twee doelpunten vormen de ultieme bekroning, maar ook los daarvan viel de Brusselaar niet af te stoppen. Stevig op zijn benen, enkele snijdende diepe ballen en regelmatig goed van kant veranderd: als Kevin De Bruyne ook in de zomer op de sukkel zou zijn, staat deze Tielemans klaar om de rol van spelverdeler op zich te nemen.

Leandro Trossard – 6
Een van de vele spelers die in Engeland zijn brood verdient. De buitenspeler moest op Wembley verrassend veel defensief werk opknappen. Deed dat goed. Trossard kon zich zelden offensief uitleven. De Limburger werd op het uur vervangen.

Romelu Lukaku - 6
Eigenlijk had deze score nog eentje lager kunnen liggen, maar geef toe: een vijfje na zo'n weergaloze assist buitenkant voet? Dat konden we Big Rom toch echt niet aandoen. Voor het overige leverde hij een redelijk anonieme wedstrijd af bij zijn terugkeer op Engelse bodem. Wat wél opvalt: met hem erbij zitten er meer messen tussen de tanden bij de andere Duivels.

Jérémy Doku - 7
Voor de pauze liep hij nog iets te vaak te lang met de bal, maar erna kon zelfs het thuispubliek af en toe niet laten om te kirren van de pret. Doku dribbelde tegenstanders dat het een lieve lust was. Het vertrouwde liedje over zijn (gebrek aan) efficiëntie zal bij sommigen al opgestart zijn, maar als Dodi Lukebakio in blessuretijd zuiver afwerkt, legt die assist van Doku de wedstrijd gewoon in een definitieve plooi.

INVALLERS

Dodi Lukebakio - 6,5
We haalden het al aan: die fase in het slot had de kroon op het werk kunnen zetten. Ondanks die misser scoorde Lukebakio echter punten met zijn invalbeurt. Het vervolg was niet altijd optimaal, maar de Sevilla-winger gleed wel meermaals op fraaie wijze langs een ontredderde Ben Chilwell heen.

Thomas Meunier - 5
Kon zich ditmaal minder onderscheiden dan in Ierland. Integendeel, bij de bijzonder laattijdige gelijkmaker van Jude Bellingham zag Meunier er niet al te best uit. Tedesco heeft er in ieder geval een optie bij, maar Castagne hoeft niet te wanhopen richting EK.

Aster Vranckx - 6
In zijn aanvangsminuten liet hij zich opmerken met twee prima balheroveringen en een crossbal naar de andere kant. Nadien kwam Vranckx nog weinig in beeld, jammer genoeg ook niet toen Bellingham moederziel alleen stond rond de penaltypunt.

De andere invallers (Loïs Openda, Michy Batshuayi en Wout Faes) maakten te weinig minuten voor een beoordeling.