Nederland na vroege voorsprong uiteindelijk toch kopje onder in Duitsland

26 maart - 23:07

De Rode Duivels op Wembley, dat was een prachtige affiche, maar ook Duitsland-Nederland mocht er zijn. Het Nederlands elftal is in de slotfase onderuit gegaan. Oranje begon door een doelpunt van Joey Veerman nog flitsend, maar ging in de slotfase uiteindelijk nog kopje onder. Het late Duitse doelpunt zorgde voor de nodige ophef, want de bal leek aanvankelijk niet de doellijn te zijn gepasserd.

Bij Oranje was er een basisplaats weggelegd voor Bart Verbruggen (ex-RSC Anderlecht). Joey Veerman opende al na vier minuten spelen de score. En hoe. Na een slim balletje van Memphis Depay drukte Veerman prachtig af voor de bliksemsnelle 0-1.

Lang kon het Nederlands elftal, dat de bal in de openingsfase voornamelijk aan Duitsland moest laten, niet van de voorsprong genieten. Maximilian Mittelstädt zorgde in de elfde minuut alweer voor de gelijkmaker. De linksback liet doelman Verbruggen kansloos met een prachtig schot. In het restant van de eerste helft was Duitsland de betere. Ilkay Gündogan kreeg nog een grote mogelijkheid, maar stuitte op Verbruggen. Voor rust was Nederland na een scherpe vrije trap van Daley Blind nog één keer gevaarlijk.

Waar de eerste helft zich in een hoog tempo afspeelde, gold dat ook voor het tweede bedrijf. Nederland kwam goed uit de kleedkamers, en was via Tijjani Reijnders en Memphis Depay erg dichtbij een nieuwe voorsprong. Beide pogingen mistten echter kracht en precisie. Na 75 minuten spelen bracht Ronald Koeman Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst, terwijl even daarvoor Quinten Timber zijn interlanddebuut maakte.

Dat verse bloed gaf onze noorderburen niet echt een nieuwe impuls, want het was Duitsland dat in de slotfase het hardst op de deur klopte. Verbruggen hield het Nederlands elftal met een tweetal reddingen aanvankelijk nog overeind, maar tegen een kopbal van Fülkrugg was hij niet bestand. Het zorgde voor grote frustratie bij Koeman, die er heilig van overtuigd was dat de bal niet over de lijn was gegaan. De Duitsers maalden er niet om: na de 0-2-zege bij Frankrijk op zaterdag lijken zij net op tijd in vorm voor het EK in eigen land.