Ontwikkelingspsycholoog UGent over jacht op jong voetbaltalent: Is gevaarlijk

Ontwikkelingspsycholoog UGent over jacht op jong voetbaltalent: "Is gevaarlijk"

23 maart - 17:15

Na enkele incidenten zette KRC Genk eerder deze week de samenwerking met 13-jarig toptalent Ilyes Bennane stop. De jonge speler zou volgens de Limburgers ‘het slachtoffer van zijn omgeving zijn’. Volgens velen loopt de jacht op jong voetbaltalent stilaan uit de hand. Ontwikkelingspsycholoog aan de UGent Maarten Vansteenkiste sluit zich daarbij aan.

Bennane en Bounida zijn slechts twee voorbeelden van een hele lange lijst talenten die veel te vroeg gehyped worden. Bennane heeft al sinds achtjarige leeftijd een Instagramkanaal, waarop duizenden volgers zijn jonge carrière kunnen volgen.

Volgens Vansteenkiste brengt dit uiteraard té hoge verwachtingen met zich mee. "Als voetballertjes zo jong op een pied de stalle worden geplaatst, zorgt dat voor hoge verwachtingen en enorme druk om te presteren", klinkt hij bij HLN. Een fenomeen dat helemaal niet zonder gevaar is, zo blijkt.

"Dan bestaat de kans dat hun identiteit volledig begint samen te hangen met hun voetbaltalent. En dat is gevaarlijk voor hun ontwikkeling, zowel voetbaltechnisch als persoonlijk", zegt de ontwikkelingspsycholoog. "Als het een periode wat minder loopt op het voetbalveld, kan dat leiden tot veel twijfels."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.