De 5 van 1B: Sterk debuut Nnadi, Jonge Genkie blinkt voor tweede week op rij uit

28 januari - 21:30 Laatste update: 29 januari - 20:57

Speeldag 19 zit erop in de Challenger Pro League en die zou wel eens erg belangrijk kunnen blijken in de strijd om promotie. Beerschot kon relatief vlot winnen van Club NXT en staat eerste met 36 punten. Ook Zulte Waregem ging winnen op bezoek bij RFC Luik en is zo – met een wedstrijd meer op de teller – de gedeelde leider. SK Beveren liet zich dan weer verrassen door een erg sterke uitblinker bij Francs Borains. Bij Jong Genk slaagde een 18-jarige jeugdinternational erin om voor de tweede week op rij tot deze lijst te behoren. Dit waren dé vijf uitblinkers van het afgelopen weekend in de Challenger Pro League.

Yanis Massolin – Francs Borains
De 21-jarige Yanis Massolin had niet veel tijd nodig om zijn ploeg, Francs Borains, op voorsprong te zetten tegen SK Beveren. Al na 2 minuten was het raak nadat de jonge Fransman een pareltje tegen de netten krulde met een schitterende vrije trap. Ook bij het tweede doelpunt na dertien minuten was het Massolin die een erg fraaie dribbel uit zijn hoed toverde, waarna Corenthyn Lavie de rebound binnen kon trappen. Na rust leek Beveren nog even terug in de wedstrijd te komen, maar Massolin zorgde er met de 3-0 na het uur eigenhandig voor dat de wedstrijd helemaal bezegeld werd. Met nog een knap afstandsschot dat in de winkelhaak belandde toonde Massolin die avond meermaals wat hij in zijn mars heeft.

Noah Adedeji-Sternberg – Jong Genk
'Eentje is geentje' moet Noah Adedeji-Sternberg gedacht hebben toen hij vorige week deze lijst haalde. De 18-jarig Belgische jeugdinternational behoort deze week namelijk opnieuw tot de vijf uitblinkers van de Challenger Pro League, nadat hij eigenhandig zijn ploeg naar een 3-0 overwinning tegen de RSCA Futures loodste. Al na een kwartier zette Victory Beniangba de winger alleen voor doel, waarna hij zijn eerste van de avond over Futures-doelman Timon Vanhoutte kon wippen. Een kwartier later moesten de jonkies van Paars-Wit met tien man verder na een onstuimige tackle van Anas Tajaouart. Nog voor rust kon Jong Genk profiteren van de situatie. Adededji-Sternberg trapte namelijk na een corner zijn tweede van de avond tegen de netten. Invaller Wilson Da Costa scoorde vlak voor het einde nog de 3-0, wat ook de eindstand zou worden. Adedeji-Sternberg zit nu aan vier doelpunten en twee assists in de competitie dit seizoen.

Leon Lalic – Lommel SK
Leon Lalic mocht tegen SL16 een assist en een doelpunt achter zijn naam schrijven en speelde zo een belangrijke rol in de 0-4 overwinning van Lommel SK. Al had Groen-Wit er wel een uur voor nodig voor het de score kon openen tegen de jonge Rouches. De 18-jarige Lalic vond ploegmakker Zalán Vancsa, die na een knappe actie zijn zesde doelpunt van het seizoen kon scoren. Tien minuten later werd een vrije trap van Arthur Sales in eerste instantie weggekopt, maar een alerte Lalic trapte vanaf de rand van de zestien de afvallende bal in één tijd binnen. Slechts een minuut later stond Sales aan het kanon. Vlak voor het eindsignaal zou de ingevallen Igor Vetokele nog vanuit een erg scherpe hoek de 0-4 eindstand binnen leggen. Lommel klimt mede dankzij uitblinker Lalic naar de vijfde plek in de Challenger Pro League.

Davor Matijaš - Beerschot
Ondanks Tom Reyners zijn negende doelpunt en derde assist van het seizoen achter zijn naam mocht schrijven tegen Club NXT, is het Beerschot-doelman Davor Matijaš die deze week tot de uitblinkers van 1B behoort. De Kroaat laat als sluitstuk op het Kiel echter niet altijd een even secure indruk na. Reden daarvoor is zijn gewaagde manier van uitvoetballen, wat menig Beerschot-supporter al meermaals liet schrikken dit seizoen. Toch toonde Matijaš tegen de jongelingen van Club Brugge waarom hij week na week de voorkeur krijgt op Bill Lathouwers. Na 20 minuten pakte de doelman uit met een erg knappe reflex op een schot van Shion Homma, waarna hij ook Hervé Matthys even moest bedanken om de rebound van de doellijn te halen. Enkele minuten later was het raak voor Beerschot via een afstandsschot van Thibaud Verlinden. In minuut 26 verloor Derrick Tshimanga het balbezit vlak voor de eigen zestien en zette zo Víctor Barberà alleen voor doel. Opnieuw schudde de Kroatische doelman een erg knappe save uit zijn mouwen, om zo Beerschot op voorsprong te houden. Reyners zou voor rust de 2-0 nog tegen de netten trappen. In de tweede helft scoorde Charly Keita het derde doelpunt van de avond. Matijaš slaagde er verder nog enkele keren in om Club NXT het scoren te beletten en speelde zo een cruciale rol in de 3-0 overwinning op het Kiel. Matijaš zit nu aan vijf clean sheets dit seizoen.

Tochukwu NnadiSV Zulte Waregem
Vorige week haalde Lukas Van Eenoo deze lijst als debutant in de Challenger Pro League. Ook deze week kan er een centrale middenvelder terugblikken op een erg sterk debuut in 1B. De 20-jarige Tochukwu Nnadi kwam afgelopen week over van het Bulgaarse Botev Plovdiv, waar Zulte Waregem een half jaar geleden ook Abdoulaye Traoré wegplukte. De sterke centrale middenvelder had dan wel geen rechtstreeks aandeel in de twee doelpunten die Essevee kon scoren, maar speelde desondanks een cruciale rol in de 0-2 overwinning. De jeugdinternational van Nigeria was de hele wedstrijd heer en meester op het middenveld in Luik en viel meteen op door zijn enorme werkethiek. Nnadi mocht tegen RFC Luik de ene na de andere interceptie op zijn conto schrijven en liet daarnaast ook in balbezit een goede indruk na. Aan de reacties van het publiek te horen wordt zijn transfer naar Essevee een match made in heaven, indien hij op dit elan kan verdergaan.