Historische balans Rode Duivels en Oostenrijk: Knotsgekke 4-4 en trefzekere Witsel

13-10-2023 11:00 Laatste update: 23:22

De voetbalgeschiedenis tussen de Rode Duivels en Oostenrijk is er een van intensieve duels en spannende momenten. Beide landen hebben door de jaren heen verscheidene keren tegen elkaar gespeeld. Met een cruciale EK 2024-kwalificatiewedstrijd op komst op vrijdagavond, wierp VoetbalPrimeur.be een blik op de belangrijkste statistieken, memorabele ontmoetingen en recente confrontaties tussen de Rode Duivels en het Oostenrijkse nationale team.

Oostenrijk aan kop met kanttekening
Hoewel Oostenrijk in het verleden vaker zegevierde dan België, dateert hun laatste overwinning al van 1959. De recentere prestaties tonen een opwaartse trend voor de Rode Duivels. Van de 5 laatste matchen tussen de landen, die allen EK-kwalificatiewedstrijden waren, won België er één in 2011, terwijl de rest van de matchen in een gelijkspel eindigde. Daarnaast wonnen de Rode Duivels ook de laatste vriendschappelijke wedstrijd uit 1978 met 1-0.

Verhit duel in 2010: 4-4 in Brussel
De clash tijdens de EK-kwalificatie in 2010 in het Koning Boudewijnstadion was een emotionele rollercoaster, met vier doelpunten aan zowel Oostenrijkse als Belgische kant. De Rode Duivels stonden in na 86 minuten op een 2-3 achterstand, maar in de 87e minuut wist Marvin Ogunjimi de gelijkmaker te maken. Ondanks de 4-3 voor de Rode Duivels in de 90e minuut van Nicolas Lombaerts, eindigde het duel alsnog in een gelijkspel door een late gelijkmaker van Oostenrijk in de 94e minuut.

Laatste zege van de Rode Duivels
Op 25 maart 2011 triomfeerde België met 0-2 in Wenen, dankzij een kopbal en een volley van Axel Witsel. Zijn doelpunten in de 6e en 50e minuut verzekerden België van de overwinning in deze EK 2012-kwalificatiewedstrijd. Jan Vertonghen kreeg in de 82e minuut nog de kans op de 0-3, maar zag zijn schot niet in de touwen belanden.

Recente ontmoeting
Twaalf jaar na de 0-2 winst troffen die teams elkaar afgelopen juni, waarbij de wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Een opmerkelijke prestatie was die van Romelu Lukaku, die met de gelijkmaker in de 61e minuut, zijn 51ste treffer in 51 wedstrijden voor de Rode Duivels markeerde. Daarnaast kwam er uit een hoekschop nog bijna een penalty voor de Rode Duivels vanwege een vermeende duw en schoot Youri Tielemans met een geweldig schot op de lat. De score bleef gelijk.

Aan elkaar gewaagd
Hoewel het verleden de dominantie van Oostenrijk toont, wijzen recentere ontmoetingen op een verschuiving van de trend in het voordeel van de Rode Duivels. Aan de vooravond van hun volgende confrontatie in de EK 2024-kwalificatieronde op vrijdagavond, blijft de anticipatie voor een spannende wedstrijd groeien. Fans van beide kanten kijken reikhalzend uit naar het tweede duel tussen de landen van dit jaar dat vrijdag om 20.45 wordt afgetrapt.