Maccabi Tel-Aviv, KAA Gent tegenover een zeer sluwe vos en ongeslagen T1 Keane

Maccabi Tel-Aviv, KAA Gent tegenover een zeer sluwe vos en ongeslagen T1 Keane

04-10-2023 22:32 Laatste update: 11-10-2023 14:47

Donderdag neemt KAA Gent het in de groepsfase van de Conference League op tegen het Israelische Maccabi Tel-Aviv. De formatie van hoofdtrainer Hein Vanhaezebrouck gaat de strijd aan met de manschappen van de zeer bekende hoofdtrainer Robbie Keane. VoetbalPrimeur.be geeft een extra inkijkje in de tegenstander van De Buffalo’s.

Maccabi Tel-Aviv in het kort
Volledige naam: Maccabi Tel-Aviv Football Club
Stadion: Bloomfield, capaciteit: 29.150 plaatsen
Eindstand vorig jaar: 3e achter Maccabi Haifa en Hapoel Beer Sheva
Trainer: Robbie Keane
Aantal keer kampioen in eigen land: 24 keer

Hoe is Maccabi Tel-Aviv in de groepsfase van de Conference League geraakt?
Maccabi Tel-Aviv eindigde op de derde plaats in de Ligat Ha’Al. De derde plaats geeft toegang tot de kwalificaties voor de Conference League. Maccabi Tel-Aviv begon in de tweede kwalificatieronde tegenover FC Petrocub uit Moldavië. Maccabi Tel-Aviv had in dit tweeluik weinig moeite en wist eerst met 3-0 en vervolgens met 2-0 te winnen.

In de derde voorronde mocht Maccabi Tel-Aviv aantreden tegen het Cyprische AEK Larnaca. Hier had de Israelische ploeg wat meer moeite mee, de eerste match bleef steken op een 1-1 gelijkspel. In de thuismatch wist Maccabi Tel-Aviv te winnen via een benutte penalty door Eran Zahavi in de 86e minuut.

In de Play-Offs voor de groepsfase van de Conference League had Maccabi Tel-Aviv het eigenlijk al binnen een match beslist. NK Celje, de Sloveense voetbalclub, was de laatste horde op weg naar de groepsfase. In de eerste match wist Maccabi Tel-Aviv direct overtuigend met 4-1 te winnen. Zahavi maakte een hattrick. In de returnmatch bleef het bij een 1-1 gelijkspel, waardoor Maccabi Tel-Aviv toegang kreeg tot de groepsfase van de Conference League.

Maccabi Tel-Aviv kent voornamelijk Israëliërs
Maccabi Tel-Aviv heeft een selectie van 28 spelers, van deze 28 spelers komen er slechts acht spelers vanuit het buitenland. Twee van deze acht komen uit Nederland, Derrick Luckassen en Joris van Overeem. In de verdediging heeft Maccabi Tel-Aviv met Enric Saborit een Spanjaard en met Yvann Maçon een Fransman. Milson is een Angolese linksbuiten en Kiko Bondoso is een Portugese rechtsbuiten. Doelman Daniel Tenenbaum is Braziliaans en Orlando Mosquera is een Panamees.

De hoofdtrainer van Maccabi Tel-Aviv is de bekendste, hij verloor nog nooit met Maccabi
De hoofdtrainer van Maccabi Tel-Aviv heet Robbie Keane, de 43-jarige Ier was een erg bekende voetballer. Keane speelde maar liefst 306 wedstrijden voor Tottenham Hotspur en wist hierin 122 doelpunten te maken. De meeste indruk op clubniveau maakte hij misschien wel in de Amerikaanse MLS. Voor Los Angeles Galaxy, voor deze club speelde Keane 165 wedstrijden waarin de spits 104 keer het net vond en ook 41 assists aan zijn ploegmaats afleverde. Keane is daarnaast nog 146-voudig international van Ierland. Hij maakte 68 doelpunten voor zijn land.

Op het vlak van hoofdtrainer heeft Keane een stuk minder imposante cijfers te weerleggen. Maccabi Tel-Aviv is zijn eerste job als hoofdtrainer. Keane is assistent-trainer bij Ierland, Middlesbrough en Leeds United geweest. Vanaf 1 juli 2023 is Keane actief als hoofdtrainer van Maccabi Tel-Aviv. Wat een bijzonder gegeven is, is het feit dat Keane nog nooit verloor als hoofdtrainer van Maccabi Tel-Aviv. Na twaalf matchen met Maccabi Tel-Aviv staat de teller op negen gewonnen matchen en drie gelijke spelen.

Waar komt het gevaar van Maccabi Tel-Aviv vandaan?
Deze vraag is eigenlijk al beantwoord via de manier waarop Maccabi Tel-Aviv tot de groepsfase van de Conference League is gekomen. Met Zahavi heeft Maccabi Tel-Aviv een echte spits in huis, de Israelische-spits is al 36 jaar maar schiet ze toch nog aan de lopende band binnen. De spits heeft zeer imposante cijfers wanneer het gaat om doelpunten maken. Zahavi speelde al 559 professionele matchen, hierin wist hij al 332 keer het net te vinden. Zijn statistieken bij Maccabi Tel-Aviv zijn helemaal indrukwekkend, na 209 wedstrijden heeft hij 158 keer gescoord. De spits kwam ook 79 matchen voor PSV uit, hierin scoorde hij 37 keer.

Zahavi is niet de enige doelpuntenmaker binnen de selectie van Maccabi Tel-Aviv, dit seizoen tonen twee middenvelders zich ook regelmatig op het scorebord. Aanvallende middenvelder Dan Biton wist in twaalf matchen al vier keer te scoren. Ook centrale middenvelder Don Peretz zit al aan vier treffers, hij deed dit binnen tien wedstrijden.

Bekende namen bij Maccabi Tel-Aviv
Er zijn een aantal bekende namen binnen de selectie van Maccabi Tel-Aviv. Ofir Davidzada is een bekende naam voor Gent. De linkervleugelverdediger maakte in 2016 de overstap van Hapoel Beer Sheva naar Gent voor 1 miljoen euro. Maccabi Tel Aviv huurde de speler vervolgens van Gent en uiteindelijk nam Maccabi Tel-Aviv Davidzada in 2018 definitief over voor 200 duizend euro. Naast Davidzada is Derrick Luckassen een bekende op de Belgische velden. Luckassen heeft een kort verleden gekend bij RSC Anderlecht. De Nederlandse verdediger speelde 29 matchen voor paars-wit. Luckassen kwam in 2019 op huurbasis over van PSV.

Wat kunnen we concluderen voor Gent tegen Maccabi Tel-Aviv?
Het is geen slecht idee om extra bedachtzaam te zijn voor de kwaliteiten van de 36-jarige spits Zahavi. De ploeg mag dit jaar niet onderschat worden, ze staan niet voor niets eerste in de Ligat ha’Al. Het is aan De Buffalo’s om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan de imposante reeks van hoofdtrainer Keane. Gent mag ervoor gaan zorgen dat Keane voor het eerst in zijn trainerscarrière een verlies lijdt.