De zomerschoonmaak: Standard liet zowat volledige as (bewust) verkassen

De zomerschoonmaak: Standard liet zowat volledige as (bewust) verkassen

15-07-2023 11:00 Laatste update: 19-07-2023 11:12
3

De maand juli is inmiddels zowat halverwege, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Niet alleen inkomend, maar ook uitgaand leeft de hoop om overbodige ballast overboord te kieperen of financieel een ferme slag te slaan. Welke vertrekkers vallen er nog te verwachten bij onze Belgische topclubs? VoetbalPrimeur.be overschouwt de huidige kernen. In deze aflevering: Standard Luik.

Al uitgezwaaid
De Luikenaars strandden vorig seizoen op een zucht van de Champions’ Play-Off en presteerden daarmee eigenlijk veel beter dan voorspeld. De club moet elke euro nog steeds twee keer omdraaien, maar de donkerste wolken lijken toch wat opgeklaard sinds de overname van 777 Partners. Deze zomer zal Standard wel opnieuw grotendeels vanaf nul moeten beginnen. Niet alleen zette Ronny Deila kwaad bloed door op niet zo zuivere wijze naar Club Brugge te verhuizen, bovendien heeft het bestuur een flink gedeelte van de centrale as van het elftal laten gaan.

Oudgedienden Gojko Cimirot en Noë Dussenne werden bedankt voor bewezen diensten. Hun houdbaarheidsdatum op Sclessin was misschien ook wel verstreken. Dan voelt het vertrek van huurlingen Steve Alzate, Filippo Melengoni en Philip Zinckernagel toch pijnlijker aan. Dat drietal voegde elk op zijn manier iets fris toe aan  het ‘hernieuwde’ Standard. Rond Alzate en Zinckernagel bestaat de hoop nog enigszins dat zij later deze zomer toch opnieuw neerstrijken in Luik. Voor het overige verdiende de club nog een zakcentje aan Mathieu Cafaro.

Huidige vertrekkers:
Steve Alzate (terug naar ), Mathieu Cafaro (AS Saint-Etienne), Alexandro Calut (verhuurd aan OH Leuven), Gojko Cimirot (Al-Fayha), Noë Dussenne (Lausanne-Sport), Filippo Melengoni (terug naar Genoa FC), Abdoul Tapsoba (verhuurd aan Amiens SC), Philip Zinckernagel (terug naar Olympiakos)

Opgehaalde transfersom: 500.000 euro

Geruchten over andere vertrekkers:
Marlon Fossey (Stade Rennes), Noah Ohio (Sassuolo)

Welke spelers staan nog in het etalageraam?
Niet zoveel, om eerlijk te zijn. Voor Marlon Fossey en Noah Ohio is er wel wat vage interesse, maar het zou geen zware opgave mogen zijn om hen te overtuigen van een verlengd verblijf bij Standard. Vorig seizoen groeiden ze geleidelijk aan door naar een belangrijke rol, zonder daarbij de pannen van het dak te spelen. Verder beschikt Standard niet over al te veel uitblinkers (meer) die in het buitenland over de tongen gaan. William Balikwisha, Arnaud Bodart en Bope Bokadi deden het voortreffelijk, maar hun namen worden voorlopig niet in verband gebracht met een transfer.

Dat betekent evenwel niet dat er geen uitgaand verkeer meer verwacht hoeft te worden. Kostas Laifis stuurde al enkele keren zijn kat naar training. Na zes jaar trouwe dienst meent hij een transfer verdiend te hebben. Die zal er waarschijnlijk ook wel komen. Daarnaast lijkt de kern vooral voorin nog een opblinkbeurt te kunnen gebruiken. Osher Davida, Renaud Emond, Stipe Perica en de teruggekeerde Denis Dragus: stuk voor stuk hebben zij er een tegenvallende jaargang opzitten. Wat ruimte maken voor vers bloed is in dat opzicht geen slecht gedacht.

VP’s (huidige) vertreklijstje voor Standard Luik:
- Osher Davida
- Renaud Emond
- Kostas Laifis
- Stipe Perica
- Joachim Van Damme

(Bron voor alle transfergegevens: transfermarkt.com)