Belgische Beloften geven voorsprong weg en spelen gelijk tegen Jong Georgië

24-06-2023 20:10 Laatste update: 20:27
28

De Belgische Beloften verspelen een 0-2 voorsprong tegen het thuisland Jong Georgië. De Belgische Beloften waren zwaar de favoriet maar konden niet winnen van het thuisland. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel. De doelpuntenmakers bij de Belgische Beloften waren Maxim De Cuyper en Largie Ramazani.

De scheidsrechter floot voor de eerste keer en de Belgische Beloften kwamen fanatiek uit de startblokken. In de eerste fase van de wedstrijd liet Georgië direct het initiatief aan de Belgische Beloften. Dit uitte zich in een zeer verdedigende formatie.

Er werden wat lichte speldenprikjes uitgedeeld, maar tot een echte kans kwam het nog niet. Het was een tactisch schouwspel, totdat Aster Vranckx de bal vanaf de rechterzijde oppikte en voor het doel slingerde. De zeer bedrijvige Maxim De Cuyper was de zestien ingetrokken en kon vogelvrij binnenkoppen.

De voorsprong was zeer verdiend want de Belgische Beloften waren wederom dominant en namen het initiatief. Het doelpunt van De Cuyper zorgde ervoor dat het wedstrijdbeeld veranderde, er kwam een volgend kwartier aan waarin beide ploegen bijna tot niets creëerden. Alsof de Jonge Duivels Georgië uitnodigde om te voetballen, maar dat zij dat niet wilden.

Na een half uur spelen namen de Jonge Duivels de touwtjes weer in handen, de ploeg begon fanatieker naar voren te voetballen. Ook de werkethiek van het volledige elftal was zeer te prijzen. In een kort tijdsbestek claimde Michel-Ange Balikwisha een penalty en schoot Largie Ramazani een erg grote kans naast het doel.

In de 38e minuut was het zover, de Belgische Beloften konden hun overwicht nogmaals uitdrukken op het scorebord. Balikwisha sneed naar binnen en raakte de paal. De Cuyper pikte alert op en slingerde de bal direct voor het doel waarna de 1 meter en 67 centimeter-lange Ramazani de bal resoluut tegen de touwen kopt.

De Jonge Duivels zaten zo direct verdiend op rozen tegen Jong Georgië. In de laatste fase van de eerste helft probeert Georgië wat meer naar voren te voetballen, maar hier komt geen grote kans uit voort. De Belgische Beloften nemen vervolgens weer het balbezit rustig over waarna de scheidsrechter de eerste helft affluit.

De tweede helft
De tweede helft verliep heel anders voor de Belgische Beloften, waar de Belgische Beloften tegen Jong Oranje erg goed uit de kleedkamers kwam, was dat nu Georgië. Het thuisland was niet zo zeer erg sterk aan de bal, maar de ploeg toonde moed en enthousiasme.

Het volle stadion ging hierin mee en in de 53e minuut werd het enthousiasme en het geloof beloond met een zeer fraai doelpunt. Giorgi Tsitaishvili draaide zich van buiten de zestien zeer knap vrij en schoot hard in de hoek van het doel. Doelman Vandevoordt had hier geen antwoord op en op deze manier kwam de spanning weer terug in de match.

Na het doelpunt van Georgië probeerden de Belgische Beloften het heft weer in handen te nemen. Bij vlagen lukte dit ook en kwam de ploeg weer redelijk dominant in balbezit. Naar mate de wedstrijd volgt kruipen de Georgiërs toch weer meer uit hun schulp. Dit veroorzaakt een aantal hachelijke klutsmomenten maar Vandevoordt brengt meerdere malen redding.

In de 75e minuut ontstaat er vervolgens een dot van een kans voor Charles De Ketelaere. De Belgische Beloften kwamen er rap uit in de tegenstoot en Openda gaf de bal subtiel mee aan De Ketelaere. Oog in oog met de doelman van Georgië schiet De Ketelaere met rechts in het zijnet. Dit was de ultieme mogelijkheid voor De Ketelaere om zich uit de doelpuntendroogte te schieten.

De Belgische Beloften wisselen meerdere keren en de ploeg werd hier niet beter van. De spanning liep op en een eeuwenoude voetbalwet begon zich te manifesteren. In de slotfase van de wedstrijd was het dan zover, in de 87e minuut is het Giorgi Guliashvili die het stadion in extase brengt via een knappe kopbal.

De wedstrijd kreeg nog zes minuten blessuretijd maar het geloof bij de Belgische Beloften was al weggeëbd. Jong Georgië viert feest, want de ploeg heeft na de overwinning tegen Jong Portugal, nu een andere voetbalstunt geleverd door de Belgische Beloften op gelijke hoogte te houden.