Cercle Brugge op rapport: eindeloos vat energie leverde historisch straffe plek op

Cercle Brugge op rapport: eindeloos vat energie leverde historisch straffe plek op

09-06-2023 17:00 Laatste update: 11-06-2023 15:45
11

Nu ook het strijdgewoel van de Play-Offs helemaal gaan liggen is, kunnen de spelers en trainers uit de Jupiler Pro League aan hun welverdiende (?) vakantie beginnen. VoetbalPrimeur.be geeft hen daarbij graag wat leesvoer mee voor op het vliegtuig: het eindrapport van de clubs uit de top-acht. In deze aflevering komt Cercle Brugge aan de beurt.

Eindstand
6e met 36 punten (50 na de reguliere competitie)
16W – 13G – 11V
Doelpuntensaldo: 63-55

Hoogtepunt
De 3-4-zege bij KAA Gent was geweldig, maar gek genoeg viel de fraaiste prestatie misschien wel in een … gelijkspel. De 2-2 in de Brugse derby vormde het perfecte visitekaartje van het ‘nieuwe Cercle’: flitsend, adembenemend en vol zelfvertrouwen en lef. Die 19e februari presenteerde het zich hoegenaamd niet als het kleine broertje, wel integendeel. Dat er uiteindelijk niet gewonnen werd, zagen de supporters zelfs niet als een smet op de feestvreugde.

Dieptepunt
Wat die 2-2 extra opzienbarend maakte, is dat Groen-Zwart enkele maanden voordien nog met hangende pootjes afdroop na een ‘bezoek’ aan Club Brugge. Hoewel de gastheer absoluut niet wervelend acteerde, kregen de gasten er vier in het mandje. Dan al is het duidelijk dat de termijn van Dominik Thalhammer eindig is.

Seizoen in een notendop
Soms zegt geschiedenis alles. Het is pas voor de derde keer sinds Wereldoorlog II (!) dat Cercle het seizoen heeft afgesloten met een top-zes-notering. Een grand cru, met andere woorden! En dan te bedenken dat na acht speeldagen de degradatieklokken nog luidden op Jan Breydel. Ondanks enkele keurige debuutmaanden bleek Thalhammer toch te licht uit te vallen voor de JPL. Het Brugse/Monegaskische bestuur greep tijdig in en promoveerde assistent Miron Muslic. Die zet bleek van goudwaarde voor het vervolg van de campagne …

Daardoor zal in de toekomst vooral de periode vanaf oktober onthouden worden. Op een dipje in januari na verloor Cercle sindsdien slechts vier keer, telkens van een gerenommeerde tegenstander bovendien. Los van de resultaten charmeerden Muslic en co echter voornamelijk dankzij hun intense speelstijl. Die valt op z’n zachtst gezegd atypisch te noemen. Erg hoog druk zetten, de tegenstander geen moment rust gunnen en zelf razendsnel omschakelen zijn de sleutelcompetenties. Niet verwonderlijk dat Cercle bij het hoogste aantal aan ‘high intensity runs’ in Europa zit. Nee, fijn spelen is het niet tegen de Bruggelingen, dat heeft zowat elke JPL-club onlangs ondervonden.

Bepalende spelers
Uiteraard springt de naam van de topschutter het vlugst in het oog: Ayase Ueda. Van de Japanner werd weliswaar het een en ander verwacht, maar zijn prestaties overtroffen de stoutste groen-zwarte dromen. Vanuit zowat elke hoek slaagt hij erin om levensgevaarlijk te schieten. Ook spitsbroeder Kevin Denkey krijgt een eervolle vermelding. Achteraan zat het eveneens solide in elkaar, met het duo Boris Popovic-Jesper Daland en betrouwbare sluitpost Radoslaw Majecki. Verder verdient ook de jeugdwerking een pluim op de hoed. Thibo Somers, Christiaan Ravych, Charles Vanhoutte en Olivier Deman hebben Cercle weer sexy gemaakt. Zelfs bondscoach Domenico Tedesco geraakt er opgewonden van!

De trainer
Zijn naam kan niet genoeg vallen: Miron Muslic heeft Cercle volledig op de kaart gezet. De Bosniër beantwoordt aan alle criteria van de moderne trainer. Tactisch brengt hij aantrekkelijk voetbal, met de nadruk op felle pressing en flitsende omschakelingen. In zijn interviews klinkt de man even passievol. Hij durft eerlijk te zeggen waar het op staat, zonder te schofferen. Bovendien heeft Muslic de jeugd mee. Wat een verademing tegenover Thalhammer, die na zijn ontslag ook bij KV Oostende met pek en veren overladen werd. Als zijn opvolger deze lijn doortrekt, staat er vroeg of laat een (Belgische) topclub op de drempel. Een verlengd verblijf bij Cercle valt evenwel toe te juichen, met als kanttekening dat er een vraagtekentje staat achter de toekomst, nu AS Monaco besloten heeft om haar zusterclub liever van de hand te doen.