'Barcelona verdacht van miljoenenomkoping scheidsrechters en aangeklaagd'

'Barcelona verdacht van miljoenenomkoping scheidsrechters en aangeklaagd'

10-03-2023 19:16
5

FC Barcelona is aangeklaagd door het Spaanse Openbaar Ministerie. De club wordt verdacht van omkoping, omdat het miljoenen zou hebben betaald aan een bedrijf van een voormalig scheidsrechtersbaas in Spanje.

Oud-voorzitters Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell zouden achter de schimmige betalingen zitten. Dat melden Spaanse media. In totaal zou Barça zeven miljoen euro hebben overgemaakt naar een bedrijf van José María Negreira, die toen als vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechtersbond actief was. Barcelona wordt ervan verdacht dat het op die manier de arbitrage bij zijn duels wilde beïnvloeden. De betalingen zijn naar verluidt tussen 2001 en 2018 zijn verricht.

Naast Barcelona worden ook Bartomeu, Rosell en María Negreira vervolgd. De zoon van laatstgenoemde zou scheidsrechters die in Barcelona moesten fluiten met zijn auto hebben opgehaald, om ze dan af te zetten in Camp Nou. Dat hebben verschillende scheidsrechters verklaard. De zoon van María Negreira stond geregistreerd als de enige werknemer van het lege bedrijf van zijn vader, dat alleen facturen naar Barcelona zou hebben gestuurd.

Welke straf Barcelona boven het hoofd hangt is niet bekend. Wel is duidelijk dat de omvang van deze zaak enorm is. Het vormt een nieuw hoofdstuk in de Barçagate. Die naam staat voor alle corrupte misstanden die onder president Bartomeu plaatsvonden bij de club.