CPL gaat tweede fase in: zestal voor titel en promotie, belofteteams kunnen zakken

CPL gaat tweede fase in: zestal voor titel en promotie, belofteteams kunnen zakken

12 februari - 23:00 Laatste update: 23:08
2

De eerste teerling is geworpen in de Challenger Pro League, al moet de belangrijkste nog volgen. Sinds dit weekend zit de reguliere fase op het tweede niveau er namelijk op, op één nog te spelen inhaalwedstrijd na tenminste. Hoe dan ook helpt VoetbalPrimeur.be je al even op het goede pad voor het (ongetwijfeld spannende) vervolg.

Sinds dit seizoen is het systeem in de CPL grondig op de schop gegaan. Na een reguliere competitie van 22 speeldagen is het klassement inmiddels (quasi volledig) opgemaakt. Vanaf nu valt het kampioenschap uiteen in twee reeksen. De top-zes gaat straks onderling de strijd aan om de titel en de bijbehorende promotie in de wacht te slepen in de zogenaamde Promotie Play-Offs. De laatste zes vechten dan weer om lijfsbehoud in de Degradatie Play-Offs.

Welke aspecten zijn nu belangrijk om in de oren te knopen? Eerst en vooral is het essentieel dat de punten integraal meegenomen worden naar beide eindrondes, in tegenstelling tot de Champions Play-Off in de Jupiler Pro League bijvoorbeeld. Alle zuurverdiende punten blijven dus in het mandje zitten van de clubs. Daarnaast worden zowel bovenaan als onderaan in totaal tien wedstrijden gespeeld. Elke ploeg kijkt de vijf andere ploegen uit de 'nieuwe' reeks met andere woorden tweer keer in de ogen. Laat ons eerst eens kijken naar de Promotie Play-Off.

De top-zes bij aanvang van de Promotie Play-Off:
1. RWDM - 46 punten 
2. Beveren - 43
3. Beerschot - 38
4. Lierse - 36
5. Club NXT - 36
6. RSCA Futures - 34

De huidige stand doet het niet meteen vermoeden, maar zelfs als Club NXT of RSCA Futures zich nog helemaal naar boven zouden opwerken in de Promotie Play-Off, heeft dat eigenlijk weinig waarde. Er is immers afgesproken dat de belofteteams niét kunnen stijgen. Meer dan een scherprechtersrol zit er dan ook niet in voor de jongelingen van Anderlecht en Club Brugge.

Vier clubs maken nu nog kans op dat felbegeerde kaartje voor een plek op het hoogste niveau. RWDM staat er op papier het beste voor. De Brusselaars zetten hun status deze zondagavond nog eens in de verf door te gaan winnen bij uitdager K. Beerschot V.A. met 0-1. 

De stand van de laatste zes bij aanvang van de Degradatie Play-Off:
1. Lommel SK - 32 punten
2. Deinze SK - 30
3. Jong Genk - 19
4. Dender - 19
5. SL16 - 18
6. Virton - 14

Ook onderaan lijken vier clubs enkele spannende weken tegemoet te gaan. Lommel en Deinze misten de top-zes op een haar na, maar bouwden daardoor wel een geruststellende voorsprong op op rode lantaarn Excelsior Virton. Aangezien enkel de laatste aan het einde van de rit degradeert naar de amateurreeksen, kunnen die twee ploegen eigenlijk al op twee oren slapen. Zij kunnen in maart en april vooral experimenteren met het oog op volgend seizoen.

Een belangrijke opmerking bij deze Degradatie Play-Off: onderaan is het wél mogelijk dat een belofteploeg wegzakt. Als Jong Genk of SL16 laatste zou eindigen, volgt dus onvermijdelijk de degradatie. Virton heeft beide elftallen alvast nog steeds in het vizier. 

Overigens staat er volgende week zondag nog één inhaalduel geprogrammeerd. Jong Genk ontvangt SL16 nog. Voor de indeling van de verschillende reeksen heeft dat duel geen belang meer, maar uiteraard vallen er wel drie kostbare punten te verdienen om de degradatiedruk af te houden. In het weekend van 25 en 26 februari vatten de Play-Offs in de CPL dan echt aan, zowel voor promotie als voor degradatie.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie