‘Wat betekent de WK-break voor de fysiek? El Khannouss (Genk) beste voorbeeld’

‘Wat betekent de WK-break voor de fysiek? El Khannouss (Genk) beste voorbeeld’

29-12-2022 10:46 Laatste update: 11:52
3

La dernière Heure vroeg zich af wat de WK-break zal betekenen voor de rest van de Jupiler Pro League. ‘Wat zullen de gevolgen zijn van de WK-pauze en de tiendaagse vakantie?’ Jean Francois Mbuy, kine en physical coach van onder andere Lille, beantwoordt deze vraag. 

In plaats van een volledige pauze in te lassen tot 7 januari, heeft de Pro League besloten om de traditionele tweede kerstdag te behouden. Als gevolg daarvan zullen de spelers enkele dagen rust krijgen. "Het is onzin. Ik denk niet dat het consequent is om ze voor slechts één dag van het kampioenschap terug te hebben," zei Mbuy, die ondertussen de individuele physical coach van Kalidou Koulibaly is. "Of je gaat op dezelfde trend verder of je stopt helemaal”, gelooft Mbuy. “Het ergste is dat we door het klimaat niet weten of er wedstrijden worden uitgesteld, wat de kalender helemaal zou kunnen verstoppen.”

In de clubs wordt niets aan het toeval overgelaten. Voor de meeste teams voert het personeel screening- en stresstests uit om elk geval afzonderlijk te kunnen behandelen. Het doel is om de conditie van de spelers af te stemmen op wat ze de afgelopen maand hebben meegemaakt.

Bilal El Khannouss is het beste voorbeeld. De Genkenaar heeft slechts één wedstrijd gespeeld voor Marokko in Qatar. Als hij in die periode trainde, hoe ga je daar dan mee om? "De staf van de nationale ploeg en de club hebben met elkaar overlegd. Hij werd dagelijks omringd en verzorgd. Ik hoop dat hij niet te veel ritme verloor. Zijn mentale frisheid en zijn ervaring op het WK zouden hem in de best mogelijke conditie moeten brengen," zegt Mbuy in DH Sport.