Marokko in een notendop: vaste WK-klant zonder successen, Ziyech blijft vraagstuk

Marokko in een notendop: vaste WK-klant zonder successen, Ziyech blijft vraagstuk

26-11-2022 10:00 Laatste update: 19:44
5

Laat ons hopen op zeven, maar al zeker drie tegenstanders kijken de Rode Duivels in de ogen op het WK in Qatar. Onder het motto 'keep your friends close, keep your enemies closer' stelt VoetbalPrimeur.be ze graag eventjes kort voor. In een tweede notendop: Marokko.

Identikit van Canada
Aantal WK-deelnames: 6 (1986)
Resultaten op een WK: 2W - 6G - 9V
Huidige FIFA-ranking: 22e
Topschutter aller tijden: Ayoub El Kaabi (20) (huidige generatie: Hakim Ziyech, 18)

Hun weg richting het WK
Als Marokko met vertrouwen afgereisd is naar Qatar, heeft dat veel te maken met het indrukwekkende parcours dat de Noord-Afrikanen afgelegd hebben in de kwalificatiecyclus. In een eerste groepsfase, waarin Guinee-Bisau, Guinee en Soedan de tegenstand vormden, walsten ze vrolijk rond. Achttien op achttien, twintig goals gemaakt, eentje moeten incasseren. Wauw!

In tegenstelling tot in Europa is de Afrikaanse kous daarmee echter nog niet af. De verschillende groepswinnaars moeten immers nog één dubbel barrageduel afwerken tegen een lotgenoot. Voor Marokko kwam Congo uit de bus. In de heenwedstrijd was het toch even schrikken: pas een kwartier voor affluiten maakte Tarik Tissoudali de levensbelangrijke 1-1. Die bleek genoeg om het thuis af te maken. Opnieuw Tissoudali nam zijn elftal bij de hand, zijn twee doelpunten bleken de opstap naar een stevige 4-1-zege.

Sterspeler
Maandenlang stond hij met de regelmaat van een klok op de voorpagina van de Marokkaanse sportkaterns. Uit de controverse rond Hakim Ziyech groeide een splijtzwam die uiteindelijk de kop kostte van (ex-)bondscoach Vahid Halilhodzic. Als ervaren rot in het vak had die nochtans kunnen weten dat de gepassioneerde fans de kant van hun volksheld zouden kiezen. Zo zag Ziyech zijn populariteit zowaar nog toegenomen na de gewonnen machtsstrijd.

Of opvolger Walid Regragui daarvan de vruchten zal kunnen plukken, valt ten stelligste te betwijfelen. Mentaal mag Ziyech dan wel een belangrijke slag thuisgehaald hebben, voetbal speel je toch nog altijd grotendeels met de voeten en de benen. Die waren de voorbije maanden niet op niveau, om het zachtjes uit te drukken. Bij Chelsea FC komt Ziyech nauwelijks aan de bak. Als dat dan toch eens gebeurt, oogt zijn linkspoot milnder fluweel dan voordien. Of deze Ziyech zijn elftal op dit WK bij de hand kan nemen, is terecht een open vraag. 

De bondscoach
Drie wedstrijdjes heeft hij gekregen om zijn ploeg op punt te stellen, Regragui, nadat hij de verguisde Halilhodzic vanaf september mocht vervangen. Daarin behaalde hij geen onaardige resultaten, met vooral een knappe 2-0-zege tegen Chili op de teller. Aangezien de openingsmatch tegen Kroatië op een brilscore eindigde, heeft Regragui nog steeds niet verloren als keuzeheer. Het klappen van de zweep leerde de 47-jarige Regragui, zelf 45 keer international geweest, overigens in zijn geboorteland, Frankrijk. Als speler kwam hij er uit voor onder meer Ajaccio en Toulouse FC.

Belgische connectie
Gezien de demografische realiteit van ons land zal het niet verbazen dat er een stevige Belgische invloed heerst binnen de Marokkaanse selectie, zelfs ondanks de spijtige afwezigheid van de onfortuinlijke Tissoudali. Drie jongens zijn zelfs gewoonweg in België geboren! Selim Amallah (Standard Luik) is inmiddels al een vaste waarde bij het land van zijn wortels, terwijl Bilal El Khannouss en Anass Zaroury daar pas komen piepen. Wat heet: ze wachten allebei nog op hun interlanddebuut.

De geweldige ontluiking van El Khannouss bij KRC Genk heeft Regragui evenwel overtuigd en Zaroury (uitstekend bezig bij het Burnley FC van Vincent Kompany) werd last minute als vervanger opgeroepen. Daar blijft het niet bij. Ook Sofyan Amrabat doet ongetwijfeld nog een belletje rinkelen. Tijdens zijn passage bij Club Brugge kende de middenvelder voor- en tegenstanders, maar in de Serie A staat hij inmiddels bekend als een gerespecteerde kracht.

Uitsmijter
Marokko heeft alvast één eretitel op haar naam staan: van alle deelnemers aan het WK telt geen enkele selectie meer spelers die geboren zijn in een ander land. Liefst 14 van de 26 Marokkaanse WK-gangers werden geboren buiten de eigen landsgrenzen, zoals het geval is bij onder meer Amallah, El Khannouss, Zaroury én de coach. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie