De woestijn roept JPL: Twee Japanners al gepakt, ook Ghana en Iran in oog houden

De woestijn roept JPL: Twee Japanners al gepakt, ook Ghana en Iran in oog houden

02-11-2022 10:00 Laatste update: 02-11-2022 10:00
3

Nog minder dan vier weken voor de boeg en dan trekt het grootste voetbalcircus op aarde zich weer op gang. Nu al belooft het wereldkampioenschap in Qatar een unieke belevenis te worden, al is dat niet altijd vanwege de juiste redenen, helaas. Tussen alle nationale en Europese competities door tracht VoetbalPrimeur.be jou al zo warm mogelijk te maken voor het WK. En dat het er bloedheet zal worden, dat staat als een paal boven zand! In deze aflevering overlopen we de mogelijke WK-gangers bij de kleinere clubs uit de Jupiler Pro League.

Eerst en vooral is het interessant om weten dat de Japanse keuzeheer, Hajime Moriyasu, zijn selectie al op papier heeft gezet. Het land van de rijzende zon wordt straks vertegenwoordigd door twee bekenden uit onze JPL. Daniel Schmidt lijkt af te stevenen op de nummer-één-positie. Bij de vorige interlandbreaks kreeg de Amerikaanse Japanner (geboren in Illinois) uitvoerig zijn speelgelegenheid. In de oefenperiode in september hield hij twee keer zijn netten schoon.

Aan de overzijde zal Ayase Ueda proberen om zich in de kijker te spelen. Een Japanse doelpuntenmachine, zo werd hij omschreven bij zijn komst naar Cercle Brugge, al bevestigen zijn vijf competitietreffers tot dusver die status nog niet helemaal. Bij zijn vaderland kan Ueda niet klagen over kansen om zich te onderscheiden: in 2022 stond hij al twee maal aan de aftrap en volgden ook twee invalbeurten. Het blijft evenwel wachten op dat eerste, verlossende doelpuntje in het traditionele donkerblauw. In Qatar de ban breken, dan maar? 

Zekerheidjes ✴️✴️✴️
Bij de andere naties is het voorlopig nog wikken en wegen wie op geweldig nieuws mag rekenen. Wie in aanloop naar het eindtoernooi in Qatar zowat telkens in de basis verscheen bij zijn nationale ploeg, kan eigenlijk op beide oren slapen. Bij Kameroen is Mechelaar Samuel Oum Gouet in dat geval. In het nationale tricot staat de controleur steevast als één van de eersten op het wedstrijdblad. Gek genoeg startte hij dit seizoen nog maar drie keer voor Malinwa. In een gelijkaardige situatie verkeert Ali Gholizadeh. Met drie goals in de WK-kwalificatiecyclus kroonde hij zich tot halve volksheld in Iran, maar bij Sporting Charleroi draait het stroever dan voorheen. Zijn zorgen van zich afspelen lijkt in november en december de boodschap. Daar kruist men ook in het Zwarte Land graag de vingers voor…

Goede hoop ✴️✴️
Voor Soufiane Chakla (OH Leuven) lijkt een basisplaats bij Marokko te hoog gegrepen, maar zowel op de Afrika Cup als in de WK-kwalificatiereeks maakte de verdediger steevast deel uit van de selectie. Belangrijke kanttekening is wel dat de Noord-Afrikanen recent Vahid Halilhodzic aan de deur gezet hebben. Of Hoalid Regragui even Chakla-gezind is, moet nog blijken. Mogelijk krijgt Chakla er zelfs een Leuvense ploeggenoot bij, want Hamza Mendyl heeft al 15 caps op zijn naam staan. De laatste dateert wel van 2020 …

Sommigen mogen zeker dromen van een vliegtuigticket, al zullen ze ter plekke volledig buiten de schijnwerpers blijven. Vraag dat maar aan Abdul Nurudeen. De sluitpost van KAS Eupen is de voorbije twee jaar een vaste waarde in de Ghanese kern, al bleef zijn inbreng beperkt tot twee basisplaatsen. Halve Brit Joseph Wollacott geniet de voorkeur onder de lat. Maar hé, ook als bankzitter is zo’n WK een geweldige ervaring. Mogelijk moet Nurudeen niet als enige Panda de vlucht nemen. Normaal gezien is de ervaren Mubarak Wakaso een zekerheidje, al plaatste recent blessureleed toch een klein vraagteken achter zijn naam.

Kaarsjes branden ✴️
Meegaan als reservedoelman, ook dat kan een prachtige ervaring zijn. Toch koestert Radoslaw Majecki (Cercle) best niet té veel hoop. In oktober 2021 werd hij wel nog uitgenodigd voor de Poolse nationale ploeg, maar sindsdien viel er geen brief meer in de bus. Misschien kan zijn basisplek bij Cercle hem een noodzakelijk plekje doen stijgen in de hiërarchie. Collega Boris Popovic doet het trouwens ook behoorlijk. Tot op heden mocht hij zich echter enkel onderscheiden bij de Servische beloften. Dan lijkt het wereldkampioenschap toch nét wat te hoog gemikt.

Ploeg- én landgenoot van Gholizadeh, maar ook Amirhossein Hosseinzadeh timmert langzaam aan de weg. Op Mambourg maakte de 21-jarige aanvallende middenvelder de laatste weken zelfs vaker het eerste fluitsignaal mee dan zijn oudere leidsman. Het zou zomaar een stekje in de WK-selectie van Iran kunnen opleveren. Naast speelminuten is ook ervaring bij de nationale ploeg een cruciaal pluspunt. Voor Youssouph Badji (Charleroi, nooit op het wedstrijdblad) of Bryan Reynolds (KV Kortrijk, 3 caps) ziet het er daarom eerder somber uit.

Wat gedacht van woelwater Didier Lamkel Zé? Met zijn klasse zou hij Kameroen ongetwijfeld kunnen helpen zich op de kaart te zetten, zeker in zo’n overweldigend decor als de wereldbeker. Ook in zijn thuisland zijn zijn vele nukken en streken echter berucht. Daarom kreeg Lamkel Zé nog niet al te veel kansen bij De Ontembare Leeuwen. Voorlopig zijn de prestaties in het Guldensporenstadion bovendien niet van dien aard om een disciplinair risico te overwegen.

Tot slot kijken we nog even in de bol van Roberto Martinez. De kansen om het tot Rode Duivel te schoppen vanuit de JPL liggen dezer dagen ietsje hoger dan pakweg vijf jaar geleden, maar dat geldt dan voornamelijk voor spelers van de Belgische topclubs, uiteraard. Een Joris Kayembe mocht zich wel al eens bewijzen, maar kan geen hoogvorm meer voorleggen bij Charleroi.

Oude gediende Nacer Chadli lijkt zo de grootste kanshebber om vanuit de schaduwen naar Qatar door te stomen. Niet dat hij nu de pannen van het dak swingt bij KVC Westerlo, maar het is geweten dat Martinez een boontje heeft voor zijn polyvalentie. Vorig weekend viel de ervaren flankspeler evenwel uit met een letsel aan de lies. Schrapt Martinez hem daarom definitief uit zijn gedachten?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie