Geen WK voor Sobol, Malinovskyi en Yaremchuk: Wales schakelt Oekraïne uit

Geen WK voor Sobol, Malinovskyi en Yaremchuk: Wales schakelt Oekraïne uit

05-06-2022 19:58
7

Wales heeft zich als dertigste land geplaatst voor het WK in Qatar en is er voor het eerst sinds 1958 (!) weer bij op het mondiale eindtoernooi. Na een spannende play-off in het regenachtige Cardiff werd er nipt en fortuinlijk gewonnen van het Oekraïne van onder andere Eduard Sobol, Ruslan Malinovskyi en Roman Yaremchuk.

Wales schakelde eind maart Oostenrijk al uit, het door oorlog geteisterde Oekraïne won eerder deze week van Schotland. De Oekraïners hadden in de eerste helft, onder aanvoering van Oleksandr Zinchenko, het beste van het spel, maar hadden geen geluk. Doelman Wayne Hennessey redde meerdere malen, een treffer van Zinchenko – na een snel genomen vrije trap – werd afgekeurd en de VAR besloot om Andriy Yarmolenko geen penalty toe te kennen, nadat hij werd aangetikt door Joe Allen.

Tot overmaat van ramp voor de gasten kwamen ze na een half uur spelen op achterstand. Gareth Bale legde aan voor een vrije trap en Yarmolenko kopte de bal ongelukkigerwijs in eigen doel. Na rust bleef Oekraïne jagen op de goal, maar Tottenham Hotspur-verdediger Ben Davies groeide uit tot rots in de branding bij het taaie Wales. De gastheren verdedigden fel en moesten dat blijven volhouden, omdat ze verzuimden om in de tegenstoot toe te slaan: Aaron Ramsey miste een opgelegde kans en Brennan Johnson trof de paal.

Het bleef spannend tot het laatste fluitsignaal en Wales mocht Hennessey nog één keer dankbaar zijn: de 35-jarige sluitpost redde spectaculair toen Vitaliy Mykolenko de gelijkmaker binnen leek te koppen. De ploeg van Rob Page hield echter stand en zal in Qatar aantreden tegen Engeland, Iran en de Verenigde Staten.

Later deze maand speelt het nog Nations League-duels met Oranje, de Rode Duivels en nogmaals Oranje. Oekraïne blijft op één WK-deelname, in 2006, steken en treft Ierland, Armenië en opnieuw Ierland nog in de Nations League.