Verbod op gokreclame in sportwereld wordt verdedigd: Het loopt de spuigaten uit

Verbod op gokreclame in sportwereld wordt verdedigd: "Het loopt de spuigaten uit"

09-05-2022 22:00
17

Vincent Van Quickenborne bindt de strijd aan met de vele gokreclame in de sportwereld. De huidige Minister van Justitie gaat een Koninklijk Besluit opstellen, waardoor sponsoring van gokkantoren in het voetbal (en andere sporten) verboden wordt. Vanuit de Jupiler Pro League reageert men angstig, maar journalist Bart Lagae vindt de nakende maatregelen een goede zaak.

Hier en daar hopen clubleiders misschien nog dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend, maar dat zou wel eens ijdele hoop kunnen zijn. "Dat gokreclame uiteindelijk aan banden zal worden gelegd, daar ben ik vrij zeker van", meent Lagae in De Tribune. Er zou wel een overgangsperiode in acht genomen worden. Volgens de huidige plannen zou het Belgische voetbal tegen 2025 gokreclamevrij moeten zijn.

Die ambitie kan Lagae enkel toejuichen. "Het loopt de spuitgaten uit. De cijfers liegen er niet om, krantenwinkels zijn gokpaleizen geworden en iedereen kent wel een verhaal van hoe verwoestend een gokverslaving kan zijn voor iemand zijn leven", klinkt het. Ook in de Jupiler Pro League zijn gokbedrijven alom tegenwoordig. Van de achttien ploegen die aan dit seizoen begonnen, hebben er liefst zestien (minstens) één als (hoofd)sponsor.

Financiële impact
Het ziet er dus naar uit dat een hele resem Belgische clubs aan andere inkomsten moeten geraken. Toch gelooft Lagae niet dat er plots een heleboel kopje onder zullen gaan. "Het is zeker een klap, maar het is niet zo dat de sportsector levensbedreigend gewond geraakt door dit koninklijke besluit of dat het ze aan de bedelstaf zal helpen."

Dat betekent evenwel niet dat er geen gevolgen zullen vasthangen aan de beslissing. "Als club zonder buitenlandse eigenaar wordt het waarschijnlijk steeds moeilijker om sponsors te vinden. Deze maatregelen zou wel het finale zetje kunnen zijn om over te gaan tot een buitenlandse overname", denkt Lagae. De laatste jaren waren overnames vanuit het buitenland al schering en inslag in ons voetbal, denk maar onder meer aan K. Beerschot V.A., KV Oostende, Union Saint-Gilloise en recent nog Standard Luik.