Bongonda is nu ook officieel 'Léopard' na debuut bij Congo tegen Marokko

Bongonda is nu ook officieel 'Léopard' na debuut bij Congo tegen Marokko

25-03-2022 18:45
1

Het staat nu vast dat Théo Bongonda nooit nog het shirt van de Rode Duivels zal dragen. De vleugelaanvaller maakte vrijdag zijn debuut voor het nationale elftal van Congo, het land van herkomst van zijn vader. In het WK-kwalificatieduel met Marokko (1-1) mocht hij invallen.

Het stond natuurlijk in de sterren geschreven dat Bongonda voor de Congolese ploeg zou uitkomen, aangezien hij onlangs positief geantwoord had op een uitnodigingsbrief van bondscoach Hector Cuper. Op zijn 26e heeft de linkspoot nu ook officieel mogen debuteren. Omdat het om een wedstrijd mét inzet gaat, is een vluchtroute naar de Rode Duivels nu helemaal uitgesloten.

Een kwartier voor affluiten mocht Bongonda ploeggenoot Yoane Wissa, die in de eerste helft het openingsdoelpunt had gemaakt, komen vervangen. Het werd wel een primeur in mineur, want nog geen minuut later maakte Tarik Tissoudali gelijk voor Marokko: 1-1. Toch zal Bongonda zich deze dag ongetwijfeld nog lang heugen. Volgende dinsdag kan hij misschien wel van goudwaarde zijn voor zijn nieuwe nationale ploeg. Dan staat de terugwedstrijd op het programma.

Overigens kwam Bongonda in de jeugdreeksen wel uit voor ons land. Zo mocht hij meerdere keren aantreden met de nationale beloften. De voorbije jaren zong zijn naam ook soms rond bij de grote jongens, maar uiteindelijk bleek Roberto Martinez steeds andere spelers de voorkeur te geven. Daar heeft Bongonda uiteindelijk zijn conclusies uit getrokken.