UEFA deelt donkerrode cijfers: Europese clubs lijden miljardenverlies

UEFA deelt donkerrode cijfers: Europese clubs lijden miljardenverlies

03-02-2022 19:32
3

De UEFA concludeert dat de Europese voetbalclubs hard zijn getroffen door de coronacrisis. Volgens een onderzoek van de bond leden de clubs in de seizoenen 2019/2020 en 2020/2021 een inkomstenverlies van liefst zeven miljard euro.

Vooral het leegblijven van de stadions trof de clubs hard. De inkomsten uit kaartverkoop namen met liefst 88 procent af. Ook de sponsorinkomsten liepen met 1,7 miljard hard terug. De clubs uit de hoogste Europese competities verdienden uiteindelijk 4,4 miljard euro minder dan begroot. 

Toch ziet de UEFA een positieve noot. De bond voorspelde in mei 2021 nog een verwacht inkomstenverlies van negen miljard. De sponsorinkomsten, inkomsten uit merchandise en tv-gelden daalden toch iets minder fors dan gevreesd. 

"Een van de lessen van de afgelopen twee jaar is dat het Europese voetbal alleen door solidariteit en samenwerking existentiële uitdagingen, zoals de pandemie, kan overwinnen", reageert UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. "Dit rapport bevat ontnuchterende details over de uitdagingen die ons na de pandemie te wachten staan. Maar of de pandemie blijft of verdwijnt, het Europese voetbal zal in 2022 sterk, stabiel en verenigd blijven."