Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Kapitein Schoofs bijt de spits af

Gezocht opvolger van Refaelov, van 10 naar 1: Kapitein Schoofs bijt de spits af

03-01-2022 15:45 Laatste update: 04-01-2022 16:00
5

Op woensdag 12 januari kennen we de opvolger van Lior Refaelov. Dan weten we wie zich de Gouden Schoen van 2021 mag noemen. Bij VoetbalPrimeur.be tellen we af naar de uitreiking van de belangrijkste individuele voetbalprijs van ons land. Dat doen we met onze eigen top 10. Dagelijks brengen we 1 speler naar de voorgrond. Beginnen doen we met onze nummer 10 in de lijst, Rob Schoofs.

Smaken verschillen en de afgelopen twaalf maanden kleurden meer dan 10 spelers de Jupiler Pro League. Toch moesten we als redactie keuzes maken. Sommige spelers hebben dan weer de pech dat hun ploegmaats met de punten zijn gaan lopen. Laat gerust jouw top 10 achter in de comments.

Paspoort – 2021
Naam: Rob Schoofs
Nationaliteit: Belg
Club: KV Mechelen
Leeftijd: 27 jaar
JPL-matchen: 39 (21+18)
Speelminuten: 3412 (1.847+1.565)
Doelpunten: 5 (4+1)
Assists: 12 (7+5)
Gele kaarten: 9 (4+ 5)
Rode kaarten: 0 (0+ 0)

Algemeen
We moeten eerlijk zijn, de kans dat de Gouden Schoen naar een speler gaat die niet bij een G6-ploeg speelt, is klein. De afgelopen 20 jaar kwam het slechts 1 keer voor. Een nog piepjonge Thorgan Hazard maakte in 2013 furore bij Zulte Waregem en vormde een uitzondering op de regel. Ook in 2021 zal de top 10 voornamelijk uit spelers van de 'grote' ploegen bestaan. Schoofs vertegenwoordigt meer dan terecht de 'kleine' ploegen. Maar we verklappen het nu al, hij is niet 'the best of the rest'.

Met KV Mechelen bereikte Schoofs vorig seizoen netjes Play-Off 2. Na een moeizame start dit seizoen lijkt Malinwa opnieuw op weg naar die mini-competitie. Het kan zelfs nog beter. Dat komt zeker mede dankzij Schoofs. Al sinds zijn jonge jaren is de Limburger een echte leider en ook bij Mechelen gaat hij voorop in de strijd. Op het veld is hij het verlengstuk van trainer Wouter Vrancken. De kapitein is bij Mechelen de eerste man op het wedstrijdblad. Bij VoetbalPrimeur.be plaatsen we dan weer Schoofs op nummer 10 in ons eindklassement van de Gouden Schoen.

Hoogtepunt: matchwinnaar tegen Club Brugge
Op 19 november zakte Club Brugge af naar het AFAS Stadion. Uitgerekend op die dag besliste Schoofs zijn Match van het Jaar te spelen. Schoofs scoorde enig mooi tegen Blauw-Zwart door de bal over Simon Mignolet te wippen. Het is voorlopig Schoofs enige doelpunt van dit seizoen. Mechelen versloeg uiteindelijk de landskampioen met 2-1. Na de match strooide Wouter Vrancken met de nodige lof. De trainer van Mechelen stelde dat Schoofs hoog moet eindigen in de eindstand van de Gouden Schoen.

Dieptepunt: net geen Europees voetbal
Door de eindstand van Play-Off 1 en KRC Genk als bekerwinnaar mocht de winnaar van Play-Off 2 van vorig seizoen naar Europa. In de eindronde blijft Mechelen 5 speeldagen ongeslagen. Malinwa kon het thuis afmaken tegen KAA Gent, maar uitgerekend tegen de ploeg waar Schoofs niet slaagde, liep het mis. De Buffalo's versloegen Schoofs en co met 2-1 en mochten naar de Conference League.

Trivia: de enige kapitein
17 namen zullen de komende dagen niet verschijnen in deze 'Road to the' Gouden Schoen. Het gaat om de kapiteins van de andere eersteklassers. Schoofs is de enige aanvoerder die dit jaar bij VoetbalPrimeur.be een plaats in de top 10 kon afdwingen.

Conclusie
Schoofs mag terugblikken op een sterk 2021. De 27-jarige middenvelder geeft op zijn manier de Jupiler Pro League kleur. Met een Europees ticket en iets meer goals had Schoofs nog hoger kunnen eindigen.