FIFA ziet zaakwaarnemers 443 miljoen verdienen en treft maatregelen, 'Raiola boos'

FIFA ziet zaakwaarnemers 443 miljoen verdienen en treft maatregelen, 'Raiola boos'

16-12-2021 15:11
8

FIFA komt in actie tegen de torenhoge commissies die zaakwaarnemers opstrijken. De wereldvoetbalbond voert vanaf volgend seizoen een maximale commissie in van tien procent van de transfersom, meldt onder meer The Times.

Spelersmakelaars hebben op dit moment nog de vrijheid om zelf hun vergoeding te bepalen. Dat is de FIFA een doorn in het oog. In 2021 ging er liefst 443 miljoen euro naar zaakwaarnemers, zocht de bond uit. Overigens behoort Nederland tot de top-tien van landen die het meeste kwijt is aan belangenbehartigers: het bedrag van 13,8 miljoen euro is goed voor een zevende plaats.

De FIFA kondigt nu aan dat het de vergoedingen aan banden wil leggen. 'Als dat niet gebeurt, dan kunnen misbruik en buitensporige praktijken worden voortgezet', beweert de bond. Overigens krijgen nationale bonden de keuze om nog strengere beperkingen te kiezen dan het maximum van tien procent.

Machtige zaakwaarnemers zoals Mino Raiola en Jonathan Barnett verzetten zich fel tegen de plannen, maar de FIFA ziet een juridische strijd met vertrouwen tegemoet, weet The Times. Zo oordeelden Duitse rechtbanken tijdens voorlopige zittingen al in het voordeel van de wereldvoetbalbond.