Martinez gunt revelatie Vanzeir eerste selectie: Zich tonen en plezier maken

Martinez gunt revelatie Vanzeir eerste selectie: "Zich tonen en plezier maken"

05-11-2021 13:00 Laatste update: 13:21

Door de afwezigheid van Michy Batshuayi en Romelu Lukaku heeft Roberto Martinez moeten improviseren in zijn vertrouwde voorhoede. Dante Vanzeir is het product van die denkoefening geworden. De aanvaller van Union Saint-Gilloise ziet zijn uitstekende seizoensstart beloond met een allereerste selectie voor de Rode Duivels. Martinez licht zelf toe waarom.

Op de persconferentie waarbij de bondscoach zijn selectie bekendmaakte, kreeg hij natuurlijk enkele vragen voorgeschoteld over nieuwkomer Vanzeir. "Hij is een mooi verhaal van het Belgische voetbal", liet Martinez zich ontvallen. "Hij heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt sinds hij bij Union zijn thuis gevonden heeft." Vanzeir was in zijn jonge jaren één van de kroonjuwelen van de generatie die in 2015 brons veroverde op het WK U17. Door twee zware knieblessures werd zijn doorstroming echter afgeremd.

Dit jaar heeft Vanzeir een enorme stap voorwaarts gezet. Voor de zomermaanden gebeurde dat in Eerste Klasse B, na de promotie van Union pikte de aanvaller dat moeiteloos op in Eerste Klasse A. "Hij heeft al tien doelpunten gemaakt op zijn 23e", noemt Martinez als voornaamste reden voor zijn selectie. Die is al straf op zich; mag Vanzeir zich ook wel degelijk opmaken voor speelminuten? "Het is aan hem om zich te tonen en plezier te maken", houdt Martinez die deur op een kier.

Op tactisch vlak is het wel even zoeken naar een plaatsje voor Vanzeir. "Hij is het gewoon om met twee spitsen te spelen. Hij penetreert de defensieve lijn graag en geeft een ploeg ruimte", beseft Martinez. De keuzeheer van de Duivels kiest zelf echter steevast voor één puntaanvaller. Vanzeir lijkt dan eerder te moeten hopen op één van de twee plekjes in de 'pocket', zoals dat tegenwoordig heet.

Die gedachte is ook al door het hoofd van Martinez gepasseerd. Hij noemde Christian Benteke als meest waarschijnlijke optie als diepe spits, met onder meer Vanzeir, Divock Origi en Leandro Trossard als mogelijke bliksemafleiders in zijn rug. "Al kan niemand Lukaku helemaal vervangen", trapt Martinez nog een open deur in.