Gokschandaal in Nederland: 'Beloftenmatch van Roda JC verkocht'

Gokschandaal in Nederland: 'Beloftenmatch van Roda JC verkocht'

03-10-2021 19:30
3

De NOS heeft een nieuw matchfixingschandaal in het Nederlandse voetbal aan het licht gebracht. De omroep heeft in de podcast Gefixt een zelfverklaarde fixer gesproken, die meent dat hij enkele wedstrijden in de beloftencompetitie gemanipuleerd heeft.

De wedstrijd Jong Roda JC-Jong RKC uit november 2019 staat centraal in het onderzoek van de NOS. De gasten uit Waalwijk kwamen op voorsprong, maar verloren alsnog met 2-1. De fixer heeft naar eigen zeggen vijf spelers van Jong RKC omgekocht, voor 1500 euro per speler. Zij zouden opzettelijk hebben verloren.

Door het verloop van de wedstrijd is de fixer twintig- à dertigduizend euro rijker geworden, klinkt het. De winst is volgens hem gedeeld met een bevriende speler van Roda, die contact had gelegd met de spelers van RKC. De NOS heeft de casus voorgelegd aan een gokdatabedrijf, dat de wedstrijd 'zeer verdacht' noemt.

"We worden nu bevestigd in onze angst"
KNVB-directeur Gijs de Jong heeft ook gereageerd op de onthullingen. Volgens hem is er al langere tijd vermoeden van matchfixing in de Nederlandse beloftencompetitie. "We worden nu bevestigd in onze angst." Hij hoopt nu dat er verder onderzoek gedaan kan worden door politie en justitie, omdat de KNVB hier zelf de middelen niet voor heeft. "Daarom zou het heel goed zijn als de autoriteiten verder onderzoek zouden doen", aldus De Jong.

Aan het einde van de jaren nul ontstonden de eerste aanwijzingen voor matchfixing in Nederland. In Azië waren verdachte gokpatronen waar te nemen en in sommige Nederlandse stadions werden zogeheten Belchinezen op de tribunes waargenomen. Voormalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo werd ooit concreet beschuldigd van het manipuleren van wedstrijden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie