'Coucke werd de dupe na deal tussen ex-bestuur van Anderlecht en Henrotay'

'Coucke werd de dupe na deal tussen ex-bestuur van Anderlecht en Henrotay'

24-09-2021 07:00 Laatste update: 07:03
17

RSC Anderlecht en het oude bestuur van de club is de voorbije dagen in opspraak gekomen na vermeende fraude bij de verkoop van de club. Via makelaar Christophe Henrotay werden er naar verluidt enkele schimmige constructies opgesteld, waarbij onder andere Marc Coucke werd opgelicht.

Enkele jaren geleden zocht men bij Anderlecht naar nieuwe overnemers en schakelde de club makelaar Christophe Henrotay in om geïnteresseerde partijen te zoeken. Hij kreeg daarvoor een mandaat en zou daardoor ook meeprofiteren van een verkoop.

Henrotay kwam op de proppen met de Oezbeek Usmanov, die honderd miljoen euro bood, maar zich uiteindelijk terugtrok. Henrotay spoorde daarop Paul Gheysens aan om op Anderlecht te bieden. Met succes, Gheysens wilde de club overnemen voor 91 miljoen euro, maar dat wilde het oud-bestuur van de club niet na hun ervaringen met Gheysens bij het debacle rond het Eurostadion. Enter Coucke, die de club uiteindelijk voor een stuk minder wist te kopen.

Commissie
Coucke was geen mannetje van Henrotay, maar de makelaar eiste wel zijn commissie en die mening werd ook gevolgd door enkele verkopers bij de club. De makelaar had uiteindelijk ook enkele overnemers gevonden, ook al ging de deal niet door. Henrotay kreeg uiteindelijk één miljoen euro, maar de makelaar wilde meer. Zo weet Het Nieuwsblad.

De makelaar eiste drie miljoen euro en naar verluidt vond het oude bestuur ook een oplossing om Henrotay toch te betalen. Het dagblad geeft aan dat men bij Anderlecht had besloten om het contract van Leander Dendoncker (frauduleus?) aan te passen. Daardoor zou Henrotay bij een verkoop van Dendoncker toch nog 2,4 miljoen euro krijgen in plaats van het afgesproken percent eerder.

Slecht nieuws voor nieuwe eigenaar Coucke, die daardoor zou moeten betalen bij de verkoop van Dendoncker. Het oude bestuur kwam er daardoor ook vanaf zonder te moeten betalen. Daarnaast ontdekte het gerecht dat het contract van Dendoncker geantidateerd was en dat er dus mogelijk fraude werd gepleegd.

Volgens de advocaat van Roger Van den Stock had de oud-voorzitter van RSC Anderlecht helemaal niks te maken met het verhaal, terwijl ook Coucke reageerde en eraan denkt om zich burgerlijke partij te stellen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.