UPDATE: De Bleeckere komt nog eens terug op het buitenspeldoelpunt van Standard

UPDATE: De Bleeckere komt nog eens terug op het buitenspeldoelpunt van Standard

23-08-2021 14:00 Laatste update: 19:30
50

Na de overwinning van Standard tegen KV Oostende was er flink wat discussie over het buitenspeldoelpunt van Standard. KV Oostende was woedend en bij Standard gaf men ook aan dat Selim Amallah buitenspel stond. Het Referee Departement komt nu met een verklaring.

Uit de beelden was het voor flink wat mensen toch duidelijk dat het buitenspel voorafgaand het doelpunt was, maar de VAR greep toch niet in. Er werd ook geen lijn getrokken, maar daar is een reden voor. Zo kan men bij de VAR in België alleen gebruik maken van een 2D-lijn en dus geen 3D-lijn.

"Bij de introductie van de VAR hebben we ervoor gekozen om enkel de 2D-lijn te gebruiken. Op dat moment stond de 3D-lijntechnologie nog niet op punt", zegt Stefanie Forde van het Referee Department in Het Belang van Limburg.

In die fase was het ook moeilijk om een 2D-lijn te trekken, waardoor de VAR niet kon ingrijpen bij het doelpunt van Standard. "In zo'n geval is de VAR een hulpmiddel en geen onbetwistbare wetenschap. Bij 90% van de situaties is het louter wetenschappelijk bepaald, maar bij een geval als dit is er interpretatie nodig. Zo'n fases zullen altijd voor discussie zorgen. Heel vreemd is het dus niet dat de beslissing van de scheidsrechter op het veld gevolgd is', klinkt het.

UPDATE: Het Referee Department heeft nu ook de video waarin Franck De Bleeckere de fase nog eens helemaal bespreekt online gezet. Zo steunt De Bleeckere de beslissing die werd genomen, maar verwacht hij in de toekomst wel dat de VAR de beelden doorstuurt naar de scheidsrechter. Zelfs al brengen die beelden geen uitsluitsel.