Transferdeuren sluiten stilaan: België en grote competities hebben nog twee weken

Transferdeuren sluiten stilaan: België en grote competities hebben nog twee weken

18-08-2021 11:00
1

Ondanks de coronacrisis raast de zomerse transfermarkt toch weer behoorlijk driftig door, zowel nationaal als Europees. De komende dagen zou de jaarlijkse mallemolen wel eens nóg een versnelling hoger kunnen schakelen, want stilaan nadert het einde van de mercato. VoetbalPrimeur.be brengt een overzicht van de sluitingsuren van de verschillende competities wereldwijd.

Uiteraard vestigen we onze aandacht in de eerste plaats op de eigen Jupiler Pro League. Door de impact van de corona-uitbraak kregen de Belgische clubs vorig jaar een extra uitgesponnen zomerperiode om zich te versterken, maar in 2021 is alles weer bij het oude. Dat betekent dat de laatste transacties moeten plaatsvinden vóór 12u in de nacht van dinsdag 31 augustus op woensdag 1 september. Vanaf vandaag zijn dat nog exact twee weken. Daarna sluiten de transferpoorten onherroepelijk, tot januari 2022.

Europa loopt (nagenoeg) synchroon
Met het doel om oneerlijke concurrentie te vermijden streeft de UEFA al jaren naar een gelijktijdige afloop van de transferperiodes in Europa. Het zal de clubleiders uit de JPL dan ook plezieren dat zowat alle grote Europese competities evenzeer moeten stoppen met verhandelen op 1 september. Zo ligt de einddatum voor de vijf grootste kampioenschappen, zijnde de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, de Franse Ligue 1, de Italiaanse Serie A en de Spaanse Primera Division, ook op 31 augustus. Het einduur kan wel lichtjes verschillen.

Datzelfde geldt voor de competities die we als gelijkwaardig kunnen beschouwen, afgaande op de UEFA-ranking. Denk daarbij bijvoorbeeld aan landen als Griekenland, Kroatië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Schotland of Zwitserland. Alle clubs uit die landen hebben nog twee weken om de laatste hand te leggen aan hun selecties.

Toch zijn er nog steeds afwijkelingen, zelfs binnen Europa. De Denen krijgen bijvoorbeeld één dagje langer om te handelen. Niet onoverkomelijk, maar wat denk je dan van Rusland? In de Premjer-Liga loopt het transfervenster tot 7 september, een week verder dan het merendeel van de competities. Ook Tsjechië (8 september), Turkije (8 september) en Servië (17 september) krijgen meer tijd. Enerzijds niet helemaal unisono, anderzijds ook voor Belgische clubs interessante bestemmingen voor overbodige spelers die in september nog steeds op de loonlijst staan. In Bosnië-Herzegovina, Finland en Zweden is de transfermarkt daarentegen al enkele dagen gesloten.

Wereldwijd
Tot slot nog even een ruimere blik op de rest van onze aardbol. Daar zijn de verschillen natuurlijk groter, te meer omdat niet alle werelddelen dezelfde voetbalkalender volgen als (de meeste landen in) Europa. Zo krijgen Mexicaanse clubs tijd tot 22 september, hebben de Argentijnen 26 september met rood omcirkeld en mogen Algerijnse en Qatarese sportief directeurs zelfs de hele maand september nog benutten.

In andere contreien zit de transferwoede er al op. Canada en de Verenigde Staten hadden 5 augustus vooropgesteld als ultieme datum, terwijl in het Verre Oosten de verschillen het verst uit elkaar lagen. De Zuid-Koreaanse markt ging op 20 juli al dicht, China volgde tien dagen later, waarna de Japanners nóg eens tien dagen respijt kregen. Inmiddels zit alles daar wel potdicht ... Tot de molen zich in de winter weer op gang zwiert, natuurlijk!