Duivels VS Finland: De Finse vloek, jarenlange droogte en een wilde uil

Duivels VS Finland: De Finse vloek, jarenlange droogte en een wilde uil

Gepubliceerd: zondag 20 juni 2021 om 10:00zo 20-06-2021 om 10:00

Laatste update: maandag 21 juni 2021 om 14:45ma 21-06-2021 om 14:45

Maandagavond nemen de Rode Duivels het op tegen Finland. Vooral voor de Finnen staat er nog veel op het spel, zij willen de kwalificatie veiligstellen. VoetbalPrimeur.be dook de geschiedenisboeken in en zag dat de Finnen het traditioneel goed doen tegen ons land.

Elf keer troffen we de Finnen al op het internationale voetbaltoneel. Drie keer sloten we de wedstrijd al winnend af, vier keer waren de Finnen te sterk. De overige vier wedstrijden eindigde op een gelijkspel. Met twintig gemaakte doelpunten en negentien geïncasseerde goals doen we op dat vlak wel net iets beter dan de Scandinaviërs.

De laatste keer dat de Rode Duivels de Finnen troffen was in 2016. In een vriendschappelijke wedstrijd werd er toen 1-1 gelijkgespeeld. Er was zelfs een late gelijkmaker van Romelu Lukaku nodig om een nederlaag te vermijden.

De uil van Finland
Die wedstrijd van 2007 ging de Finse geschiedenisboeken in. Niet zozeer door de sportieve prestatie, wel omdat een wilde uil die avond een bezoekje aan het veld en het stadion bracht. De uil kreeg nationale bekendheid en groeide uiteindelijk uit tot het symbool van de nationale ploeg. Tot op de dag van vandaag wordt de Finse ploeg in eigen land liefkozend ‘huuhkajat’ genoemd. Een Finse verwijzing naar diezelfde uil.

Ons land blinkt overigens uit in Finse puntendelingen. Zo werd er in de laatste vier duels drie keer gelijkgespeeld. Het ging wel voornamelijk om vriendschappelijke wedstrijden. In 2007 kwamen we de Finnen ook tegen in een duel met inzet. Finland zat in onze EK-kwalificatie poule. Ons land speelde gelijk in eigen huis en verloor de uitwedstrijd. Spelers als Stijn Stijnen, Faris Haroun en Timmy Simons verdedigden toen onze kleuren. Net als een jeugdige Vincent Kompany en Kevin Mirallas.

In 2001 maakte ons land het zelfs nog wat bonter tegen de Finnen. De Rode Duivels gingen maar liefst met 4-1 onderuit op verplaatsing. Al mochten de toenmalige Duivels wel de verzachtende omstandigheid inroepen dat het om een vriendschappelijke wedstrijd ging.

Voor de laatste zege van ons land tegen Finland moeten we helemaal terug naar 1968. Toen maakte ons land een statement door in een WK-kwalificatie wedstrijd met 6-1 uit te halen. De zeven wedstrijden in de tientallen jaren nadien werden dus telkens verloren of gelijkgespeeld. Maandag kunnen de Rode Duivels de Finse vloek eindelijk weer breken.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws