Het Russische gevaar heet Dzyuba: UEFA wrijft statistieken er nog eens extra in

Het Russische gevaar heet Dzyuba: UEFA wrijft statistieken er nog eens extra in

12-06-2021 11:32
1

Het is al uitvoerig benadrukt in de talloze voorbeschouwingen op de openingswedstrijd van de Rode Duivels op Euro 2020: het gevaar bij Rusland moet voornamelijk van Artem Dzyuba komen. De ervaren spits is de spil in het aanvallende radarwerk van Stanislav Cherchesov. Vooral zijn statistieken ogen fenomenaal.

Op zijn 32e is Dzyuba met afstand de best scorende speler binnen de huidige Russische selectie. In zijn gehele interlandcarrière, die van grond kwam in 2011, trof hij al 29 keer raak. Bovendien lijkt hij beter te worden met de jaren, zo merkt de UEFA op. Het officiële account van Euro 2020 komt namelijk met een alarmerende statistiek op de proppen: in de voorbije zestien interlands van Rusland wist Dzyuba liefst veertien keer te scoren. Zowat de helft van zijn doelpuntenproductie viel dus het voorbije anderhalf jaar.

In de kwalificatiecampagne voor dit EK was Dzyuba ook sterk bij schot. Uiteindelijk stopte zijn teller op negen stuks. Toch zeggen cijfers niet alles, zo zaten er vier treffers tegen het nietige San Marino bij, bijvoorbeeld. Op het voorbije WK, dat voor thuisland Rusland verrassend voorspoedig verliep, mocht de ervaren spits dan weer juichen tegen Saudi-Arabië, Egypte en Spanje.

Dzyuba heeft er overigens ook een geweldige campagne opzitten met Zenit Sint-Petersburg. In de Russische Premjer League was hij goed voor 20 rozen. Kortom: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Jason Denayer of Thomas Vermaelen weten waar ze straks voor moeten uitkijken.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s