Clement gaat Sollied en Preud’homme na: lang bewind levert Club vaak eremetaal op

Clement gaat Sollied en Preud’homme na: lang bewind levert Club vaak eremetaal op

07-06-2021 11:00 Laatste update: 21:39
1

Na enkele weken wikken en wegen heeft Philippe Clement de knoop doorgehakt. De succestrainer van Club Brugge blijft nog wat langer aan boord en ondertekende daarvoor zelfs een contract van onbepaalde duur op Jan Breydel. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Trond Sollied en Michel Preud’homme, twee andere Brugse meubelstukken uit deze eeuw. Een langdurige aanstelling levert Club vaak succes op, zocht VoetbalPrimeur.be uit.

Ondanks aanbiedingen uit het buitenland heeft Clement zich langer aan Club Brugge verbonden, kwam afgelopen weekend naar buiten. Best straf, want na drie opeenvolgende titels zou niemand het hem verweten hebben om andere oorden op te zoeken. De kroonprins van het Belgische trainersgilde lijkt klaar voor de sprong buiten de landsgrenzen, maar op zijn 47e gunt Clement zichzelf nog wat tijd. De Antwerpenaar ziet in Brugge nog voldoende doelstelling om zijn drang naar roem te botvieren.

Clement begint straks aan zijn derde seizoen op rij als hoofdcoach van  Club, wat op zich al een behoorlijke prestatie blijkt. Deze eeuw slaagden slechts drie voorgangers erin om die standvastigheid te bieden. Adrie Koster deed het van medio 2009 tot oktober 2011, al zat Blauw-Zwart in die periode te diep om écht om de prijzen mee te spelen. De twee anderen drukten hun stempel veel harder. Zowel Trond Sollied als Michel Preud’homme bezorgden de aanhang geweldige herinneringen én het nodige eremetaal.

Trond Sollied (2000-2005)
De aanstelling van de excentrieke Noor deed flink wat stof opwaaien. Na een sterk seizoen bij rivaal KAA Gent kaapte Club hem weg. Een gewaagde zet, maar eentje die zich dubbel en dik zou uitbetalen. De erg geliefde Sollied blijft uiteindelijk vijf jaar aan het Brugse roer staan, met een indrukwekkende prijzencollectie tot gevolg. Tussen de legendarische oneliners door gidst hij zijn ploeg naar twee titels, twee bekers en drie Supercups. Zelden heerste Club zo over het Belgische voetbal als in de beginjaren van deze eeuw.

De moraal van het verhaal? Geduld prediken, het loont. In zijn eerste jaar als Club-coach slaagde Sollied er immers niet in om een trofee in de wacht te slepen, al eindigde het slechts vijf punten achter kampioen RSC Anderlecht. Het Brugse bestuur zag dat het goed was en hield haar trainer de hand boven het hoofd. Die aanpak rendeerde: in de daaropvolgende seizoenen wisselde Sollied telkens beker met titel af, in zijn laatste drie seizoenen onafscheidelijk gekoppeld met winst in de Supercup. Ondanks de repetitieve aanpak op tactisch vlak geraakte de succesformule van de Noor niet uitgewerkt.

Club Brugge zag dan ook geen enkele reden om de samenwerking met haar kampioenenmaker op te zeggen. Blijkbaar dacht Sollied zelf daar na vijf jaar anders over. In de zomer van 2005 lekte een filmpje waarin hij werd voorgesteld als nieuwe trainer van Olympiakos, te vroeg uit. De tacticus probeerde zich nog met de moed der wanhoop te verdedigen, maar het kwaad was geschied. De directie in Brugge voelde zich verraden en liet haar prijzenpakker uiteindelijk verbitterd richting Griekenland vertrekken.

Palmares Sollied bij Club Brugge:
2000-2001: /
2001-2002: Beker van België
2002-2003: Landstitel, Supercup
2003-2004: Beker van België, Supercup
2004-2005: Landstitel, Supercup

Michel Preud’homme (2013-2017)
Wanneer Club in september van 2013 de opvolger van de snel ontslagen Juan Carlos Garrido bekendmaakt, gaat er een schokgolf door de rangen van de trouwe volgers. Niemand minder dan Preud’homme, op dat moment de meest aantrekkelijke naam uit het Belgische trainerslandschap, verbindt zijn lot aan Blauw-Zwart. De verwachtingen liggen torenhoog, al gebruikt de gewezen doelman zijn eerste seizoen naar goede gewoonte om puin te ruimen. Nadat Anderlecht in Play-Off 1 nog over de Bruggelingen wipt, moeten zij zich tevreden stellen met plek drie. De kiem is echter gezaaid om weer hoge toppen te scheren.

Het jaar erop groeit die al uit tot een ferm uit de kluiten gewassen boom. Club sluit de reguliere fase af in pole positie, maar moet tijdens de nacompetitie opnieuw een plekje prijsgeven. Ditmaal profiteert Gent daarvan. Toch mag Preud’homme zijn eerste Brugse trofee vieren, want in een zinderende bekerfinale gaat Anderlecht voor de bijl. De weergaloze volley van Lior Refaelov betekent het beslissende opstapje richting datgene waar het Club-legioen nu al ruim een decennium naar snakt. In mei 2016 is het eindelijk zover: uitgerekend een 4-0-uithaal tegen de vijand uit Brussel luidt het langverwachte titelfeest in!

De verdiensten van Preud’homme kunnen hoegenaamd niet onderschat worden. Hoewel zijn trofeeënbalans uiteindelijk nog niet de helft van die van Sollied zal bedragen, is zijn impact op de ontwikkeling van Club Brugge minstens even groot. Onder de expertise van de veeleisende en hyperprofessionele MPH is het beleid radicaal gemoderniseerd. De ooit zo traditionele, wat gedateerde volksclub is de voorbije jaren omgevormd tot een vooruitstrevend bedrijf. Daar zit de onafhoudende zucht naar perfectie van haar gewezen trainer voor veel tussen.

Na die historische triomftocht in de lente van 2016 komt Preud’homme voor een ‘Clement-achtig’ dilemma te staan: verder bouwen op de successen in Brugge of eieren voor zijn geld kiezen en andere oorden opzoeken? Na een heuse interne strijd kiest de Waal voor een verlengd verblijf op Jan Breydel. Dat blijkt achteraf misschien wel de foute keuze geweest te zijn … Club maakt een wat uitgebluste indruk en geraakt niet verder dan de verovering van de Supercup. Aan Clement om te bewijzen dat hij Club wél op het gewenste niveau kan houden.

Palmares Preud’homme bij Club Brugge:
2013-2014: /
2014-2015: Beker van België
2015-2016: Landstitel
2016-2017: Supercup