De EK-selectie van VP: klasbakken in bloedvorm, terugkeer Fellaini en joker Doku

De EK-selectie van VP: klasbakken in bloedvorm, terugkeer Fellaini en joker Doku

17-05-2021 07:00
20

Deze maandag stijgt de EK-koorts pas echt: Roberto Martinez maakt zijn eerste voorselectie bekend! Naar verwachting zullen een dertigtal namen opgeroepen worden, in afwachting van de definitieve samenstelling van de 26-koppige groep. VoetbalPrimeur.be kan haar ongeduld niet bedwingen en komt zelf al met een selectie op de proppen. Mét Marouane Fellaini!

Doelmannen
Ongetwijfeld is dit de linie die het minste tot kopzorgen heeft geleid bij de bondscoach. Niet alleen zijn Thibaut Courtois, Simon Mignolet en zelfs Koen Casteels de laatste jaren vaste waarden in de selectie, bovendien beleven ze alle drie een geweldig seizoen. Met name Casteels lijkt een stap vooruit gezet te hebben. De minzame Limburger keepte een record bijeen bij VFL Wolfsburg en verzekerde zich afgelopen weekend voor het eerst in zijn carrière van Champions-League-voetbal. Mocht er iets met Courtois gebeuren - toch maar hout vasthouden - hoeft dat niet het einde van de wereld te betekenen.

Verdedigers
Over de ervaren rotten Toby Alderweireld en Jan Vertonghen bestaat geen twijfel, ondanks hun mindere seizoen en de stilaan wegende jaartjes op de teller. Thomas Vermaelen wekt soms meer scepsis op, maar dat is uitsluitend te wijten aan zijn blessuregevoeligheid. In een pijnvrij lichaam is de linkspoot nog steeds één van de beste mandekkers die er bij ons rondloopt. In Japan loopt het momenteel vrij goed, wat hem een plekje in onze selectie oplevert. Ons advies: spaarzaam met hem zijn in de groepsfase en gebruiken wanneer het er écht om spant.

Van de 'tussengeneratie' krijgen Dedryk Boyata en Jason Denayer een vliegtuigticket in hun handen geduwd. Vooral van die laatste wordt veel verwacht. De Brusselaar liep onlangs wel een blessure op in dienst van Olympique Lyon, maar in principe komt hij tussen Alderweireld en Vertonghen te staan, althans in de groepsfase van het EK. Brandon Mechele valt uit de boot omdat hij te weinig speelkansen kreeg in het verleden, terwijl Zinho Vanheusden te laat weer hersteld is van zijn afgescheurde kruisband.

Flankspelers
Een evidente keuze, gelet op de afgelopen selecties, maar hier knelt toch wel een schoentje. Enkel Timothy Castagne en Thomas Meunier zijn immers erg vertrouwd met deze positie. Zij liggen in de weegschaal op rechts. Aan de overzijde strijden Yannick Carrasco en Thorgan Hazard om hun plekje, maar in principe verkiezen zij een plekje hogerop het veld. In het geval van Carrasco is die wens ook gerechtvaardigd, want hij leverde een dijk van een seizoen af. De olifant in de kamer: Eden Hazard! Maar daarover later meer.

Middenvelders
Zekerheden zijn leidsman Kevin De Bruyne, stoplap Leander Dendoncker en nieuwe patron Youri Tielemans. Door de aanwezigheid van Dendoncker hoeven we bovendien slechts vijf centrale verdedigers te selecteren, aangezien hij die rol vlekkeloos kan vervullen. Axel Witsel profiteert dan weer van de uitbreiding tot 26 selectiespelers. Hopelijk staat de situatie het toe dat de Luikenaar minuten kan maken om 'in het toernooi te komen', als hij hersteld blijkt van zijn enkelletsel, uiteraard.

In de schaduw van dat kwartet mogen Dennis Praet en Hans Vanaken proeven van het allerhoogste toneel. De speelminuten zullen niet als rijpe appels van de bomen vallen, maar beide heren hebben inmiddels voldoende ervaring opgebouwd en kunnen daarbovenop verschillende posities aan op het middenveld. Dé surprise van de chef luistert dan weer naar de naam van Marouane Fellaini. In China bewijst de boomlange middenvelder nog steeds over de nodige fitheid te beschikken. Dankzij zijn unieke profiel is Big Fella ontegensprekelijk een verrijking voor de Duivels. De WK-match tegen Japan spreekt boekdelen.

Aanvallers
Monsterschutter Romelu Lukaku moet de Belgische vaandeldrager worden deze zomer. Bediening komt van vertrouweling Dries Mertens en de oudste Hazard. Over die laatste bestaat inmiddels geen twijfel meer qua lichamelijke gestel, maar zal de dribbelaar ook zijn gekende niveau benaderen? Volgens Martinez alvast wel. Loopt het toch fout, dan neemt Leandro Trossard de honneurs misschien waar. Zijn manier van spelen leunt alvast het dichtst aan bij die van Hazard.

De Divock Origi van dit EK zou wel eens Jérémy Doku kunnen worden. De stevige aanwinst van Stade Rennes kwam er helemaal door in 2021 en heeft het voordeel dat hij nog niet erg bekend is bij het grote publiek. Met zijn snelheid en onvoorspelbaarheid kan Doku een troef worden in één of andere invalbeurt. Tot slot twijfelen we niet over de doublures van Lukaku: we nemen hen allebei mee! In clubverband deed Christian Benteke het de laatste weken merkelijk beter dan ploeggenoot Michy Batshuayi, maar die laatste heeft een speciale band met de Rode Duivels. Laat de tegenstand maar komen!

De EK-selectie van VP:
Doelmannen: Casteels, Courtois, Mignolet
Verdedigers: Alderweireld, Boyata, Denayer, Vermaelen, Vertonghen
Flankspelers: Carrasco, Castagne, T. Hazard, Meunier
Middenvelders: Dendoncker, De Bruyne, Fellaini, Tielemans, Praet, Vanaken, Witsel
Aanvallers: Batshuayi, Benteke, Doku, E. Hazard, Lukaku, Mertens, Trossard

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie