Op de schoolbanken van de Play-Offs: marge is geschiedenis, geometrie in het Park

Op de schoolbanken van de Play-Offs: marge is geschiedenis, geometrie in het Park

Gepubliceerd: maandag 10 mei 2021 om 13:30ma 10-05-2021 om 13:30

Laatste update: maandag 10 mei 2021 om 18:57ma 10-05-2021 om 18:57

De Belgische jeugd mag weer voltijds naar de klas, net op tijd als je het ons vraagt. In onze vakschool ‘Jupiler Pro League’ stapelt de leerstof zich namelijk razendsnel op. Welke lessen vallen er te trekken uit de voorbije speeldag in de Champions en Europe Play-Off? VoetbalPrimeur.be haalt krijt en schoolbord vanonder het stof.  

AARDRIJKSKUNDE: Storm woedt door Mechelen
Wie afgelopen zondag buiten kwam, kreeg af te rekenen met stevige rukwinden, maar nergens waaide het zo hard als Achter De Kazerne. Daar woedt nu al enkele weken een Nikola Storm rond. De recente cijfers van de vleugelaanvaller zijn verbluffend: in de laatste vier wedstrijden van Malinwa stond hij liefst zeven keer aan het kanon, goed voor bijna de helft van de vijftien treffers. Oostendenaar Jelle Bataille zag alvast sterretjes. Een zeer opmerkelijke metamorfose, aangezien Storm voor Nieuwjaar net alle moeite van de wereld had om de vijandige doelman te verschalken. Hopelijk voor de Europese ambities van KVM houdt windkracht tien nog even aan.

BIOLOGIE: Onaantastbare Dieu
Vergeet alle typische geraamtes en maquettes uit het biologielokaal: de oerkracht van het menselijke lichaam kan je best afmeten aan Dieumerci Mbokani. In het Lotto Park leverde de Congolees, niet toevallig tegen het gecharmeerde RSC Anderlecht, zijn glansrijkste prestatie van het seizoen af. Hoe hard Matt Miazga en Elias Cobbaut ook trachtten in te beuken op de aanvalsleider van Royal Antwerp FC, die laatste gaf geen krimp. Integendeel, Mbokani overtroefde zijn tegenstanders op impressionante wijze en zag die fenomenale krachttoer beloond met liefst vier (!) goals. Jammer genoeg werden er slechts twee gevalideerd …

GESCHIEDENIS: De voorsprong van Club Brugge
Zo’n anderhalve maand geleden, op 21 maart, kreeg Club Brugge zowaar de kans om de kloof met toenmalig eerste achtervolger Antwerp uit te bouwen naar meer dan twintig punten. Inmiddels is die marge geslonken naar … amper vijf stuks. Uiteraard zit de vervloekte halvering van het puntenaantal daar voor veel tussen, maar Club mag zeker niet vergeten om ook eens in de spiegel te kijken. Het aureool van Blauw-Zwart fonkelt namelijk minder nadrukkelijk. De 0-2-zege van toen tegen The Great Old bleek de voedingsbodem voor een behoorlijke dip. Na een ondermaatse zeven op achttien is het deze donderdag zaak om de twijfels te bannen. Uitdager? Antwerp!

GODSDIENST: Schietgebedjes lonen
Een uur lang was er geen vuiltje aan de lucht voor KAA Gent op Sclessin, maar uiteindelijk draaide Standard Luik de rollen toch om: 2-1. Een gebrek aan efficiëntie, zuchtte opperpriester Hein Vanhaezebrouck, die niets anders kon doen dat schietgebedjes prevelen in aanloop naar het andere duel uit de Europa Play-Off. Als Oostende in Mechelen had gewonnen, mochten de Buffalo’s hoogstwaarschijnlijk een kruis trekken over hun Europese droom. Maar kijk, de goden aanhoorden de Gentse wensen, waardoor het nakende tweeluik met KVO nu wel écht de laatste kans is om dit zwakke seizoen nog op te smukken met een ietwat kleurrijke ontknoping.

TAAL: Genkse grootspraak
Wie nog wat bijles retoriek kon gebruiken, bestudeerde best even de post-match interviews van KRC Genk na de ferme 3-0-overwinning tegen Club Brugge. Trainer John Van den Brom trachtte de boot nog enigszins af te houden, maar bij de spelers schemerde de ambitie duidelijk door: Limburg gelooft nog in de landstitel! Vooral Kristian Thorstvedt ontpopt zich steeds meer tot het karaktervolle boegbeeld van de Genkse avonturen. Op het veld draaft de beresterke Noor onvermoeibaar op en neer, ernaast pookt hij het vuurtje gretig aan. Zijn weergaloze Zidane-beweging als voorbereiding op het derde Genkse doelpunt staat symbool voor het oeverloze zelfvertrouwen binnen de spelersgroep.

WISKUNDE: De buitenspellijn in het Astridpark
Als gastdocent gaf de VAR een nauwkeurige les geometrie tijdens de tweede helft van Anderlecht-Antwerp. Tot twee keer toe zag een losgeslagen Mbokani een doelpunt door de neus geboord door voorafgaand buitenspel. Vooral bij de tweede fase ging het om millimeters in het nadeel van Koji Miyoshi. Waar paars-wit opgelucht adem haalde, wisten spelers en fans van Antwerp met hun ontgoocheling geen blijf na afloop van het duel. Toch valt er eigenlijk niet over te redetwisten: of het nu om drie millimeter of drie meter gaat, buitenspel is buitenspel, punt. De wetten van de wiskunde kunnen spijkerhard zijn.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws