Duivelse EK-tegenstanders: Denen fluitend naar 9 op 9, oud Rusland loopt stroef

Duivelse EK-tegenstanders: Denen fluitend naar 9 op 9, oud Rusland loopt stroef

02-04-2021 13:00 Laatste update: 21:01
1

De Rode Duivels hebben hun kwalificatiecampagne voor het WK in Qatar afgetrapt met een zeven op negen. Die puntenoogst vormt een geruststellende basis richting 2022, al stond het voorbije drieluik misschien nog eerder in het teken van het naderende EK. Terwijl Roberto Martinez (hopelijk) flink wijzer is geworden over zijn eigen manschappen, keek hij ongetwijfeld met een schuin oog naar de pouletegenstanders van komende zomer. VoetbalPrimeur.be overloopt de prestaties van Denemarken, Finland en Rusland.

Denemarken
Geen vuiltje aan de lucht! Integendeel, de Denen zijn als een raket aan hun missie-Qatar begonnen. Negen op negen, veertien doelpunten gemaakt en geen enkele geïncasseerd, dat zijn simpelweg verbluffende cijfers! Vooral de autoritaire uitzeges bij Israël (0-2) en Oostenrijk (0-4), op papier de lastigste ontmoetingen uit deze groep F, deden het beste vermoeden. Voor de Oostenrijkers bleek het zelfs de ruimste thuisnederlaag uit de geschiedenis van het land.

Kortom, dit Denemarken lijkt op weg om zich met de vingers in de neus te plaatsen voor het WK 2022. En de Duivels het vuur aan de schenen te leggen in juni … Bondscoach Kasper Hjulmand, die nog in de belangstelling stond van Standard Luik, teert op een gezonde mix tussen jeugdig geweld en ervaring. Opkomende talenten als Andreas Olsen en Mikkel Damsgaard, allebei aan de slag in de Serie A, toonden zich de voorbije anderhalve week, terwijl gevestigde waarden als Simon Kjaer, Thomas Delaney en Christian Eriksen de ruggengraat van het elftal blijven vormen.

Uitslagen:
Israël - Denemarken: 0-2
Denemarken - Moldavië: 8-0
Oostenrijk - Denemarken: 0-4

Finland
Voetbalminnend Finland popelt van ongeduld, want op 12 juni wacht een primeur. Nooit eerder nam ‘het land van de duizend meren’ deel aan een hoofdtoernooi. In aanloop naar die heugelijke gebeurtenis kregen de Finnen slechts twee WK-kwalificatieduels voor de kiezen geschoven, aangezien er geen zes, maar vijf teams in hun poule D zitten. Met Bosnië-Herzegovina, Oekraïne én regerend wereldkampioen Frankrijk als tegenstander belooft die queeste richting Qatar overigens een loodzware dobber te worden.

Dat Finland haar huid opnieuw duur zal verkopen, maakte het meteen duidelijk. Zowel op bezoek bij Oekraïne als thuis tegen de Bosniërs wist het een puntje te bemachtigen. Geen verkeerde resultaten, aangezien de noorderlingen toch als underdog door het leven blijven gaan, maar met nog een dubbele ontmoeting tegen La France voor de boeg hadden ze eigenlijk best al een driepunter achter hun naam staan. Hoe dan ook reist Finland straks naar het EK af als ‘kneusje’ in de groep van de Rode Duivels.

Uitslagen:
Oekraïne - Finland: 1-1
Finland - Bosnië-Herzegovina: 2-2

Rusland
Als derde uitdager krijgen de Belgen één van de gastlanden tegenover zich. De Russen moeten zowat onze favoriete tegenstander ooit zijn, want sinds de Sovjet-Unie uit elkaar viel slaagden zij er geen enkele keer in om de Rode Duivels te vloeren. In de voorrondes voor het EK werd dat nogmaals duidelijk: de troepen van Martinez haalden het met 3-1 en 1-4. Ook Rusland aast uiteraard op deelname aan het WK van 2022. Bij de loting mocht het niet echt klagen, met enkele haalbare kaarten en Kroatië als eerste reekshoofd.

Toch is de nieuwe campagne niet erg vlot van grond gekomen. Het bezoek aan Malta leverde wel de noodzakelijke drie punten op (1-3), al kon Aleksandr Sobolev pas in minuut 89 zekerheid bieden. Ook tegen Slovenië (2-1) was het met de hakken over de slot. Gelukkig bracht good old Artem Dzyuba redding met twee goals. Drie dagen later ging het dan toch fout bij Slowakije (2-1). Omdat ook Kroatië een onverwachte misstap beging in Slovenië, ligt groep H echter nog helemaal open. Wat nu al vaststaat, is dat keuzeheer Stanislav Cherchesov niet bepaald inzet op een verjongingskuur, waardoor de huidige spelerskern nauwelijks verschilt van die van de voorbije jaren. Die vaststelling klinkt de Duivels ongetwijfeld als muziek in de oren …

Uitslagen
Malta - Rusland: 1-3
Rusland - Slovenië: 2-1
Slowakije - Rusland: 2-1

Bron: de tussenstanden komen van www.soccerway.com.