Weer fans voor Oranje, niet in België: Hier volgt de regering enkel virologen

Weer fans voor Oranje, niet in België: "Hier volgt de regering enkel virologen"

29-03-2021 08:14 Laatste update: 08:17
10

Het was u bij onze noorderburen uit Nederland misschien al opgevallen. Bij de thuisinterland van Oranje waren er afgelopen weekend maar liefst 5.000 fans aanwezig. Een geslaagd experiment, maar eentje dat niet herhaald zal worden in ons land.

In de Johan Cruijff-ArenA kregen we afgelopen zaterdag 5.000 negatief op corona geteste fans te zien in het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Letland. Een experiment Nederland dat toch voor tevredenheid stemde.

"Deze test lijkt onze berekening te bevestigen, namelijk dat de allerbelangrijkste factor de weersomstandigheden zijn", zegt Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de KU Leuven/TU Eindhoven tegen Het Laatste Nieuws. "Nu moeten we een model ontwikkelen dat toestaat om op basis van het weerbericht te voorspellen hoe veilig het is en of er dus ingrepen moeten volgen, zoals betere ventilatie", klinkt het.

Een geslaagd experiment dus, maar eentje dat we niet in ons land te zien zullen krijgen. "De regering vertrouwt uitsluitend op de virologen, waardoor andere experten niet aan bod komen. Zo loop je achter de feiten aan", aldus Blocken.

Eerder raakte al bekend dat men hoopte om tijdens de Play-Offs nog fans in het stadion te krijgen, maar door de extra maatregelen van de laatste weken lijkt de kans daarop bijzonder klein.