Goed teken voor Union? Vorige promovendi deden het verrassend goed

Goed teken voor Union? Vorige promovendi deden het verrassend goed

14-03-2021 13:15 Laatste update: 15-03-2021 17:14
3

Union mag een feestje bouwen. Voor het eerst sinds 1973 zullen de Brusselaars nog eens in de hoogste afdeling spelen. De promovendi van de vijf afgelopen jaren hebben de lat alvast hoog gelegd. 

2016-2017: Eupen
Eupen was ietwat verrassend de promovendus van het seizoen 2016-2017. Eigenlijk was White Star de kampioen, maar die club kon geen licentie krijgen. Eupen begon zwak aan de competitie met een 4 op 15, maar herpakte zich en belandde uiteindelijk nog op de twaalfde plaats. Westerlo was het kind van de rekening en zakte in dat jaar naar Eerste Klasse B.

2017-2018: Antwerp
In dit seizoen zagen we de langverwachte terugkeer van Antwerp, de winnaar van de promotiefinale. Onder leiding van coach Laszlo Bölöni werd er gekozen voor een realistische aanpak met veel duelkracht. Het leverde Antwerp uiteindelijk een achtste plaats op, net uit het zicht van Play-Off 1.

Ondanks mooi voetbal kon KV Mechelen zich dat jaar niet handhaven in de hoogste afdeling. Het zakte naar 1B. Eupen, de promovendus van het seizoen daarvoor, werd voorlaatste en ontsnapte dus maar net aan degradatie.

2018-2019: Cercle Brugge
Cercle deed Beerschot rouwen met een zege in de promotiefinale. Het pakte meteen 8 op 15 en moest zich eigenlijk nooit echt zorgen maken over degradatie. Cercle werd 'slechts' dertiende in de competitie, maar het werd al snel duidelijk dat Lokeren in dat jaar de zakker zou zijn. Echt spannend werd het onderin dan ook nooit.

2019-2020: KV Mechelen
KV Mechelen knokte zich na amper één jaar weer terug in de Jupiler Pro League en paste de ploeg zelfs nauwelijks aan. Vorig seizoen maakte KV Mechelen zelfs nog kans op Play-Off 1 toen de competitie werd stilgelegd. Bij een zege tegen KRC Genk had het voor die stunt kunnen zorgen, maar dat zullen we dus nooit weten.

2020-2021: Beerschot en OH Leuven
Na het bizarre seizoenseinde van afgelopen seizoen werd er geopteerd voor een competitie met achttien ploegen en twee promovendi. Dat was voor de eerste keer sinds 2015-2016, toen STVV én OHL naar de hoogste klasse promoveerden.

De twee nieuwkomers vallen allesbehalve uit de toon in de competitie. Beerschot en OH Leuven staan op plaatsen zes en zeven, allebei met 44 punten. Geen van beide clubs heeft dit seizoen ook maar een seconde moeten vrezen voor de degradatie.