Hoe moet Club Brugge het doen zonder Vanaken? 4 mogelijkheden voor Clement

Hoe moet Club Brugge het doen zonder Vanaken? 4 mogelijkheden voor Clement

04-01-2021 20:47 Laatste update: 21:03
27

Club Brugge staat momenteel aan de leiding in de Jupiler Pro League. Afgelopen seizoenen kende Club Brugge vele successen en dat was mede te danken aan de draaischijf van Club Brugge, Hans Vanaken. De gouden schoen-winnaar startte 132 wedstrijden onafgebroken voor Club. Nu moet Philippe Clement het een aantal weken zonder Vanaken doen. Hoe kan de trainer dit oplossen? VoetbalPrimeur.be zoekt het voor u uit.

Hans Vanaken kreeg in de wedstrijd tegen KAS Eupen een rode kaart na een overtreding op Andreas Beck. Na zijn uitsluiting hield Vanaken een scheldtirade aan het adres van de scheidsrechters. Voor zijn overtreding kreeg Vanaken twee weken schorsing + nog eens twee weken voor zijn grof taalgebruikt ten opzichte van de scheidsrechters. Clement kan dus vier weken geen beroep doen op zijn draaischijf. Hoe kan Clement dit oplossen?

1. Charles De Ketelaere op de positie van Vanaken
Wat het meest voor de hand liggend is is dat De Ketelaere eindelijk zijn kans zou kunnen krijgen op zijn favoriete positie, de positie van Vanaken. De positie achter de spitsen is volgens ex-trainers en analisten de beste positie voor De Ketelaere en aangezien die nu vrij komt kan De Ketelaere wel eens op die positie terecht komen. De Ketelaere deed het voortreffelijk als aanvalsleider maar met de komst van Bas Dost wordt er gevreesd dat De Ketelaere wat meer tijd op de bank zal doorbrengen. Hier krijgt Clement dus een unieke kans om De Ketelaere zijn kans te geven op zijn favoriete positie. Noa Lang en Krépin Diatta zouden dan de flanken bestrijken en Dost zou de centrumpositie voor zijn rekening nemen.

2. Noa Lang als aanvallende middenvelder
Noa Lang kwam afgelopen zomer over van Ajax FC en was meteen een schot in de roos. De Nederlander maakte tijdens zijn korte periode al een enorme indruk op voetbalminnend België. Lang speelde vooral vanaf de linkerflank en was al goed voor 5 doelpunten en 3 assits in de Jupiler Pro League. Wat de Nederlander typeert is dat hij vanaf zijn linkerflank graag de ruimte centraal opzoekt. Dus met het wegvallen van Vanaken zou Lang eventueel die plaats kunnen overnemen want Lang heeft de voetballende kwaliteiten om op die positie uit de voeten te kunnen. Het snel wegdraaien, een dieptepass, een versnelling en de 1-tegen-één situaties beheerst hij allemaal perfect. Als Lang eventueel op de centrale positie terecht komt kan Clement de linkerflank invullen met meerdere mogelijkheden. Zo zou Clement terug een beroep kunnen doen op Emmanuel Dennis of Charles De Ketelaere op de linkerflank posteren. Ook David Okereke kan eventueel de linkerflank bespelen, opties genoeg dus voor Clement.

3. 3-5-2 met infiltrerende middenvelders
Wat een andere optie voor Clement kan zijn, is het veranderen van systeem. In eerste plaats kan Club overschakelen op een 3-5-2 met veel infiltrerende middenvelders. De opstelling zou dan als volgt zijn, De driemansdefensie zou bestaan uit Clinton Mata - Brandon Mechele - Simon Deli/Stefano Denswil (onder voorbehoud). In het middenveld zouden we dan Odillon Koussounou als meest controlerende met daarvoor het duo Mats Rits en Ruud Vormer. Op de flanken vinden we dan Lang en Diatta. En in de aanval zou Dost gekoppeld worden aan De Ketelaere. Hiervoor zou Clement wel enige tactische principes over boord moeten gooien maar Club heeft in het verleden (onder Leko) al bewezen dat het die formatie aan kan.

4. Verloren zoon Siebe Schrijvers
Als laatste optie dachten we aan spelers die even op de achtergrond verzeild geraakt zijn maar die toch die positie kunnen bespelen. Zo komen we uit bij Siebe Schrijvers de jonge aanvaller bewees in het verleden al dat hij op die positie uit de voeten kan. Schrijvers ligt niet in de bovenste schuif bij Clement en mag andere oorden opzoeken bij een goed offer dus deze mogelijkheid is hoogst onwaarschijnlijk.

Philippe Clement heeft opties genoeg om de afwezigheid van Vanaken op te vangen. Club Brugge ging wel nog in beroep tegen de schorsing van Vanaken dus wordt vervolgd.