Vandenbempt snoeihard voor de 'Laws-of-the-game' omtrent handspel

Vandenbempt snoeihard voor de 'Laws-of-the-game' omtrent handspel

Gepubliceerd: maandag 19 oktober 2020 om 21:05ma 19-10-2020 om 21:05

Afgelopen speeldag stond bol van de discutabele fases omtrent penalty of niet wegens handspel. Zaterdagavond kreeg Club Brugge in de laatste seconden van de regulier speeltijd een strafschop tegen na vermeend handspel van Mats Rits. Op zondagavond kreeg RSC Anderlecht dan weer géén penalty voor handspel van Tshimanga. Ook Vandenbempt weet niet meer wat er correct is.

Peter Vandenbempt begon zijn verklaring aan Sporza over de regels van het spel of beter gezegd 'Tha Laws of The Game' zoals hijzelf zei. 

"Vroeger was de regel over hands beter, duidelijker alvast. Als je de bal opzettelijk met de hand speelde, was het handspel. Wanneer iemand de bal tegen je hand of arm trapte, was het dus geen overtreding", legt Peter Vandenbempt uit. "Maar de heren die over de "laws of the game" gaan en daarover al eens vergaderen - het is veelzeggend dat dat gebeurt in een oud kasteel in Schotland - vonden dat het beter kon. Ze wilden de vereiste interpretatie van de ref - is het handspel vrijwillig of niet - uitsluiten om discussies te vermijden. Het gevolg is dat niemand nu nog precies weet hoe de vork aan de steel zit en dat handspel meer dan ooit onderwerp is van discussie en interpretatie, zoals zaterdag het fameuze handspel van Mats Rits tijdens Standard-Club Brugge."

Vandenbempt weet het na een tijdje ook niet meer. "Ik lees vandaag in twee verschillende kranten twee gewezen scheidsrechters - toch specialisten neem ik aan - die elkaar tegenspreken. Wat zou de rest van de voetbalwereld het dan nog kunnen snappen? Hetzelfde geldt overigens voor het begrip "clear error", een fout waarbij de VAR moet ingrijpen en de ref naar het scherm moet roepen. Ook daar spreken ze elkaar tegen over een bepaalde fase. Er valt geen peil op te trekken."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Was het een penalty voor Standard?

Ja, altijd!!
53%
Nee, kan toch nooit penalty zijn!
47%
(198 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws