Jonge Rode Duivels laten zich vangen, verlies tegen Moldavië

Jonge Rode Duivels laten zich vangen, verlies tegen Moldavië

13-10-2020 17:47 Laatste update: 20:18
25

De Belgische U21 heeft dinsdag een pijnlijke nederlaag geleden. De ploeg van Jacky Mathijssen verloor met 1-0 van de leeftijdsgenoten van Moldavië. Daardoor dreigt het EK van komend jaar alsnog door de vingers te zullen glippen.

De Jonge Duivels hadden hun lot in eigen handen: overwinning in Moldavië en Bosnië-Herzegovina zouden altijd volstaan voor groepswinst én kwalificatie voor het EK. Bij de voorlaatste horde is het echter fout gelopen. Nochtans begon Mathijssen met vertrouwen aan de ontmoeting in Oost-Europa: met Sebastiaan Bornauw, Alexis Saelemaekers en Zinho Vanheusden recupereerde de bondscoach liefst drie spelers van de 'echte' Duivels.

Die impuls aan kwaliteit kon België niet benutten, wel integendeel. Het voetbal was niet naar behoren en zo'n zeven minuten voor rust kwam Moldavië zelfs op voorsprong. Denis Furtuna tekende de 1-0 aan. Bij de pauze greep Mathijssen stevig in met een drievoudige wissel. Onder meer Vanheusden en Saelemaekers moesten het terrein verlaten.

De boot in
Veel zoden brachten de verse krachten niet aan de dijk. De Belgische beloften hadden het moeilijk om het slot van de deur te krijgen. Aan het einde van de partij diende zich dan toch een uitgelezen kans aan, toen er een strafschop gefloten werd op Albert Sambi-Lokonga. Het mocht echter niet zijn ... Moldavië trok de drie punten over de streep.

Door de nederlaag dreigen de Belgen hun leidersplaats te verliezen. Na 7 speeldagen in een groep van 5 landen telt het 13 punten. Dat is er 1 meer dan Duitsland. De Duitsers spelen later nog tegen Bosnië, de nummer 3 in de stand met 8 punten. Door haar zege springt Moldavië (7 punten) over Schotland (6 punten in de stand). Enkel de groepswinnaar stoot rechtstreeks door.