Dag op dag 38 jaar geleden vloerde koele Vandenbergh wereldkampioen Argentinië

Dag op dag 38 jaar geleden vloerde koele Vandenbergh wereldkampioen Argentinië

13-06-2020 10:33
5

Geen EK dit jaar, dus blikt de Belgische voetbalfan dezer dagen met weemoed terug naar enkele grootse prestaties in de geschiedenis van de Rode Duivels. Vandaag mag dat nét wat meer: op deze 13e juni is het 38 jaar geleden dat Erwin Vandenbergh zich onsterfelijk maakte.

De Rode Duivels staan op het WK in 1982 meteen in de spotlights, want het toeval wil dat zij de openingswedstrijd mogen afwerken tegen regerend wereldkampioen en dus titelverdediger Argentinië. In het prachtige decor van Camp Nou stijgen de troepen van Guy Thys boven zichzelf uit. De Argentijnen breken slechts moeizaam doorheen de Belgische achterhoede en zelf prikken onze landgenoten soms stevig tegen.

In minuut 62 vindt Frank Vercauteren spits Vandenbergh met een verre voorzet. Het intense duel met doelman Ubaldo Fillol lijkt wel een eeuwigheid te duren, maar uiteindelijk prikt Vandenbergh de bal naast de verbouwereerde Argentijn. De Rode Duivels klimmen op 0-1 en houden die score ook vast tot het einde. Op het thuisfront gaan de Belgen helemaal los.

De stunt tegen de Argentijnen zou de voorhoede zijn voor een sterke eerste ronde, waarin de Duivels ook nog El Salvador vloeren (1-0) en een punt veroveren tegen Hongarije (1-1). België mag, net als elf andere landen, naar de tweede ronde, die destijds opnieuw werd afgewerkt in poules. Daarin zijn de Sovjet-Unie (0-1) en vooral Polen (0-3) echter een maatje te groot.