Pro League reageert opgetogen op studie: Gemiddeld contactmoment heel laag

Pro League reageert opgetogen op studie: "Gemiddeld contactmoment heel laag"

Gepubliceerd: zaterdag 30 mei 2020 om 07:33za 30-05-2020 om 07:33

Laatste update: zaterdag 30 mei 2020 om 07:38za 30-05-2020 om 07:38

Edwin Goedhart, de arts van de KNVB en het Nederlands elftal, minimaliseert besmettingsgevaar bij spelers wanneer de competitie weer hervat wordt. Volgens de medicus is het risico minimaal, hoewel het voetbal geldt als contactsport. De KBVB reageert erg positief op de studie.

De voetbalbond heeft de gezondheidsrisico's tijdens voetbalwedstrijden in kaart gebracht. "Ik denk dat voetbal minder een contactsport is dan iedereen misschien wel dacht", deelt Goedhart zijn conclusies voor de FOX Sports-camera. "Je kunt het risico nooit helemaal uitsluiten. Maar als je de gebruikelijke maatregelen al hanteert – niet komen als je ziek bent, een goede afstand houden, ook in het kleedkamergebied – is voetbal een veilige sport."

Corners, vrije trappen en juichmomenten zijn de grootste besmettingshaarden, aangezien de spelers dan dicht op elkaar staan. "Het gemiddelde contactmoment is heel laag, onder de seconde binnen een halve meter. Als je dat ietsjes zou kunnen beïnvloeden, zodat de contactmomenten korter worden...", aldus Goedhart. "Waar je aan zou kunnen denken: als een uitworp te lang duurt, gaat hij naar de tegenstander. Of als je achter de bal staat, dat het tien seconden moet duren voordat je de bal neemt."

Het kabinet heeft grote evenementen, waaronder voetbalwedstrijden, tot 1 september verboden, maar Goedhart denkt dat er wel weer gevoetbald kan worden. "Wat ons betreft kan die hervatting zonder al te veel grote risico's op het veld ontstaan. Je moet wel kijken naar allerlei maatregelen om het contact verder te beperken, maar daar wordt hard aan gewerkt en over nagedacht."

Geruststellend
Stijn Van Bever, woordvoerder van de Jupiler Pro League, is alvast positief. “Dit is alvast geruststellend nieuws voor zij die het op het veld moeten waarmaken”, citeert Het Laatste Nieuws. “We gaan de conclusies zeker meenemen in onze protocollen die we momenteel over trainingen en wedstrijden aan het opstellen zijn. We willen er binnen dit en tien dagen mee naar buiten komen. Hoe vaak zullen spelers getest worden eens de trainingen herbeginnen? Moeten ze wel of niet voor elke wedstrijd getest worden? Dat soort dingen. In die optiek zijn alle wetenschappelijke inzichten welkom.”

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws