Zeven conclusies: met twee bussen op pad, geen fysiek contact, tóch fysiek contact

Zeven conclusies: met twee bussen op pad, geen fysiek contact, tóch fysiek contact

16-05-2020 19:44
6

Zaterdag was het weer zo ver, na twee voetballoze maanden: de Bundesliga ging weer van start! Het voetbal heeft na het uitbreken van het coronavirus ingrijpende veranderingen ondergaan, zoveel is wel duidelijk. Wat is ons allemaal opgevallen?

Quarantainediscipline vereist
Bundesliga-spelers en -trainers hebben een speciale om het land door te reizen, maar zullen zich ook aan de strenge quarantaineregels moeten houden. FC Augsburg-trainer Heiko Herrlich ging bijvoorbeeld tandpasta en huidcrème halen: in zijn trainingspak, zonder mondkapje én met contant geld. Hierdoor heeft hij zijn debuut bij FC Augsburg – dat in de laatste minuut met 1-2 verloor van VfL Wolfsburg – daardoor uit moeten stellen vanwege een schorsing.

Met een extra bus naar de wedstrijd
Borussia Dortmund en Schalke 04 hadden allebei twintig spelers in hun wedstrijdselectie (waaronder Thorgan Hazard en Benito Raman): als zij met de technische stafleden in één bus naar het stadion moeten trekken, is het uiteraard onmogelijk om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Daarom kwamen beide rivalen met twee spelersbussen naar de wedstrijd: het is de nieuwe realiteit in het coronatijdperk.

Geen fysiek contact
BVB-Schalke: het leek wel het begin van een wedstrijd in de lagere regionen van het voetbal. Eerst kwamen de spelers van de thuisploeg het veld op, daarna de gasten en toen was het wachten op de arbitrage. Vanzelfsprekend werden er geen handjes geschud. De spelers van Dortmund vierden hun vier treffers in hun eentje. Na Augsburg-Wolfsburg bedankten de spelers en de arbitrage elkaar door 'high fives' met de voeten te geven. We gaan het ongetwijfeld vaker te zien krijgen.

Wel fysiek contact (1)
Voor sommige spelers was het echter even wennen. VfL Wolfsburg-speler Renato Steffen gaf zijn medespelers een boks nadat hij scoorde tegen Augsburg: dat was al twijfelachtig. De mannen van Hertha BSC vielen elkaar zelfs hartstochtelijk in de armen tijdens hun verrassende 0-3 zege op Hoffenheim. Schalke 04-speler Guido Burgstaller spuugde voor het oog van de camera's op de grond, terwijl dat ook niet al te hygiënisch is. Gaat dat nog een staartje krijgen?

Wel fysiek contact (2)
Handen schudden en samen juichen mag dus formeel niet meer, maar bij corners en vrije trappen is alles nog bij het oude gebleven. De verdedigers en aanvallers hingen ouderwets aan elkaar in de overvolle strafschopgebieden en Jean-Clair Todibo (Schalke 04) zou Erling Braut Haaland zelfs uitgescholden hebben. Wat heeft het voor zin om spelers in hun eentje te laten juichen en bankzitters op de tribune te zetten, als dit soort taferelen wél gewoon blijven bestaan?

Nieuw wisselbeleid
Deze Bundesliga-middag markeert het begin van een nieuw voetbaltijdperk, waarin clubs vijf spelers mogen wisselen. Schalke 04, Hertha BSC en SC Paderborn maakten er direct gebruik van. Borussia Dortmund, Hoffenheim, Fortuna Düsseldorf, SC Freiburg en Augsburg hielden het bij vier wissels. RB Leipzig en VfL Wolfsburg hielden zich nog aan het oude beleid en wisselden 'slechts' drie keer.

Spookwedstrijden nog even wennen
Het is lastig om je in een wedstrijd in te leven, aangezien je niet af kunt gaan op de reacties van het publiek. Analist Marc Degryse vond er niets aan en gaf aan dat het de komende maanden zou "afzien zijn" zonder publiek. Met dit kale decor is het er zeker niet leuker op geworden: juist door de reacties van het publiek word je als tv-kijker meegezogen in de wedstrijd, is zaterdag eens te meer duidelijk geworden. We zullen het er echter mee moeten doen, de komende maanden...

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)