Premier League krijgt groen licht: vanaf juni wedstrijden zonder fans

Premier League krijgt groen licht: vanaf juni wedstrijden zonder fans

11-05-2020 15:35 Laatste update: 15:47
10

De Engelse regering heeft het licht op groen gezet voor een mogelijke hervatting van de Premier League in juni. Dat meldt The Independenrt. Een terugkeer voor 1 juni is in ieder geval uitgesloten.

De Engelse overheid heeft maandag bekendgemaakt dat er voor die datum geen professionele sport beoefend mag worden, ook niet achter gesloten deuren. Als onderdeel van de 'exit-strategie' zou dit na 1 juni mogelijk wel weer mogen. In een document van vijftig pagina's staat dat 'sport achter gesloten deuren op z'n vroegst vanaf juni wordt toegestaan'. Wel moet 'sociaal contact op grote schaal' vermeden worden.

In het document staat ook vermeld dat de kans klein is dat fans weer op korte termijn aanwezig mogen zijn. De overheid zet in op het snel vrijgeven van openbare plekken, maar waarschuwt dat stadions 'in een later stadium pas toegankelijk worden, afhankelijk van de daling in het aantal geïnfecteerde personen'. De overheid wil het heropenen van plekken waar veel mensen zich verzamelen, en waar de risico's dus groter zijn, eerst zorgvuldig onderzoeken, testen en monitoren. 

12 juni
Dat professionele sporten vanaf 1 juni weer worden toegestaan, betekent overigens niet dat de Premier League dan meteen weer begint. De Engelse clubs zetten momenteel in op een herstart op 12 juni.

Er zijn nog wel veel obstakels op weg naar die herstart. Het is nog niet duidelijk of de resterende Premier League-wedstrijden op neutraal terrein gespeeld moeten worden, terwijl de onderste zes clubs aansturen op het schrappen van de degradatieregeling dit seizoen. Ook verzetten een aantal spelers zich tegen de hervatting van de Premier League: Sergio Agüero (Manchester City) en Antonio Rüdiger (Chelsea) behoren tot de spelers die openlijk hebben uitgesproken het onverantwoord te vinden om weer te gaan voetballen.

In Duitsland wordt deze week al weer gevoetbald. Op 16 mei begint de eerste Bundesliga-speelronde sinds de uitbraak van de coronacrisis.