Op zoek naar 8 teams in 1B: Moet je die clubs niet tegen zichzelf beschermen?

Op zoek naar 8 teams in 1B: "Moet je die clubs niet tegen zichzelf beschermen?"

11-05-2020 09:15
25

Club Brugge stuurde zondag een mail rond met de vraag om volgend seizoen over te gaan tot een competitie met achttien teams zonder Play-Offs. Om rechtszaken te vermijden lijkt deze formule een ideale, tijdelijke oplossing. Maar dan is er ook nog 1B, hoe moet het daarmee verder?

Philippe Bormans - CEO van 1B-club Union Saint-Gilloise - begrijpt dat achttien clubs in 1A een goede oplossing is. "Het kan een juridisch steekspel van Waasland-Beveren, Beerschot en OHL vermijden en de beperkte kalender oplossen. Maar ik mis wat daarna komt - terug naar 16 met play-offs of niet. En wat met 1B? Die format moet absoluut veranderen", klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Indien Beerschot en OH Leuven promoveren, komen er twee extra plaatsjes vrij in 1B. Onder meer Seraing, RWDM en Lierse Kempenzonen staan te springen om hun plaats in te nemen. "Moet je die clubs niet tegen zichzelf beschermen? Anders riskeren ze dezelfde financiële problemen te krijgen als Virton, Lommel en Roeselare", bedenkt Bormans zich.

Dat 1B slachtoffers maakt, heeft men aan de lijve mogen ondervinden. Zo ging Sporting Lokeren dit seizoen failliet, nadat de degradatie naar ‘het kerkhof’ de doodsteek bleek voor de Waaslanders.