VP’s eindrapport, de Belgen in Engeland: ‘Het verhaal van Batshuayi is voorbij’

VP’s eindrapport, de Belgen in Engeland: ‘Het verhaal van Batshuayi is voorbij’

Gepubliceerd: woensdag 8 april 2020 om 15:00wo 08-04-2020 om 15:00

Laatste update: woensdag 8 april 2020 om 15:01wo 08-04-2020 om 15:01

Ook dit seizoen etaleerde weer heel wat Belgische voetballers hun kunsten in uitheemse oorden. Voor sommigen onder hen was het gras wel degelijk groener in het buitenland, anderen hadden het dan weer een heel pak lastiger. Welke landgenoten kunnen de zomer in met een geslaagd rapport en wie moet zich opmaken voor herexamens? VoetbalPrimeur.be zorgt voor een overzicht. Vandaag: De Premier League!

Grootste onderscheiding 👨‍🎓

Dé grote uitblinker van deze klas is zonder twijfel Kevin De Bruyne. Met 17 assists in de Premier League was hij goed op weg het historische record van Thierry Henry te verbreken, het coronavirus stelde die mijlpaal echter voor onbepaalde duur uit. Door het sterke seizoen van Liverpool lijkt de prijs van speler van het jaar misschien niet voor een City-speler weggelegd, maar eigenlijk zou het frappant zijn mocht deze De Bruyne de Premier League verlaten zonder één individuele trofee.  KDB, hors categorie in de Premier League.

Wedstrijden: 35 wedstrijden, 9 goals, 20 assists

Grote onderscheiding 👨‍🏫

‘The Best of the Rest’ was dit seizoen Toby Alderweireld. Wat een ongelofelijke verdediger is hij toch wel niet. Zou bij zo goed als elke ploeg in de basis kunnen staan en lijkt op zijn 31ste sterker dan ooit. Toch jammer dat hij bij Tottenham niet echt kan meedingen voor de prijzen.

Wedstrijden: 36 wedstrijden, 1 goal, 4 clean sheets

Onderscheiding 👨‍⚖️

Na De Bruyne en Alderweireld, mogen ook twee voormalige Anderlechtparels naar huis met een onderscheiding. Leander Dendoncker speelt zo goed als alles bij de Wolves en is door zijn polyvalentie vaak van goudwaarde voor trainer Nuno Santo. Opvallen doet hij zelden, hij staat er echter altijd.

Youri Tielemans werd na een succesvolle uitleenbeurt definitief binnengehaald door Leicester City. Bevestigen deed hij, Tielemans speelde zich in geen tijd tot één van de sterhouders op het middenveld én tot in de harten van de fans. Een transfer naar een Europese topclub lijkt binnen enkele seizoenen een heel erg realistische doelstelling voor de middenvelder.

Leander Dendoncker: 46 wedstrijden, 4 goals, 16 clean sheets

Youri Tielemans: 34 wedstrijden, 5 goals, 7 assists

Voldoening 👨‍💼

Naast de gevestigde waarden, waren er ook een heleboel nieuwe studenten die de Premier League als leerschool verkozen. Leandro Trossard besliste om zijn talenten tentoon te stellen onder contract bij Brighton, en deed dat naar behoren. Ook Dennis Praet kende een bevredigend debuutseizoen in de Premier League. Een vaste waarde is Praet nog zeker niet, zijn kwaliteiten worden echter heel erg geapprecieerd door de technische staf. Ook die andere nieuwkomer, Bjorn Engels, integreerde zich snel in de meest veeleisende competitie ter wereld.

Ook gevestigde waarden Jan Vertonghen en Christian Kabasele mogen naar huis met een voldoende. Vertonghen had hoogstwaarschijnlijk op meer gehoopt dit seizoen maar vond mede door professor Mourinho en enkele blessures zijn beste vorm niet terug. Kabasele speelde dan weer een degelijk seizoen, weliswaar in de kelder van het klassement.

Leandro Trossard: 23 wedstrijden, 3 goals, 4 assists

Dennis Praet: 29 wedstrijden, 1 goal, 3 assists

Bjorn Engels: 19 wedstrijden, 1 goal, 2 clean sheets

Jan Vertonghen: 26 wedstrijden, 2 goals, 4 clean sheets

Christian Kabasele: 23 wedstrijden, 0 goals, 8 clean sheets

Tweede zit 🤷‍♂️

Het zijn de spitsen die het lieten afweten dit seizoen. Zowel Christian Benteke als Divock Origi moeten zich herpakken als ze nog succesvol willen zijn in de Premier League. Benteke wist één doelpunt te maken, als spits kan je dan ook niet verwachten dat je geslaagd bent. De laatste weken kwam Benteke er echter weer bovenop, het doet alvast het beste vermoeden met het oog op de herkansing.

Vorig jaar compenseerde Origi zijn gebrek aan basisplaatsen met cruciale doelpunten, dit seizoen slaagt hij ook daar niet in. Jammer, Origi heeft kwaliteiten, maar misschien is Liverpool net een tikkeltje te hoog gegrepen. Origi krijgt echter het voordeel van de twijfel en mag komende zomer nog eens opnieuw proberen.

Christian Benteke: 21 wedstrijden, 1 goal, 1 assist

Divock Origi: 33 wedstrijden, 3 goals, 4 assists

Gebuisd over de hele lijn

De carrière van Michy Batshuayi bij Chelsea lijkt er na dit seizoen op te zitten. Opnieuw wist Batsman geen basisplaats te veroveren, ondanks het toch al gebrekkige aantal spitsen dat daar actief is. Meer nog, Batshuayi verdween zo goed als volledig van het voorplan met trainer Frank Lampard aan het roer. Wil de 26-jarige aanvaller zijn loopbaan weer op re rails krijgen lijkt het toch maar best om andere oorden op te zoeken. Het verhaal bij Chelsea lijkt nu toch echt voorbij, een nieuwe studiekeuze dringt zich op.

Michy Batshuayi: 24 wedstrijden, 6 goals, 2 assists

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Naar welke Belg kijk jij het meeste uit volgend seizoen?

(208 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws