VP’s Eindrapport van Gent: gouden ruit met diamanten David als kroonjuweel

VP’s Eindrapport van Gent: gouden ruit met diamanten David als kroonjuweel

Gepubliceerd: vrijdag 3 april 2020 om 07:00vr 03-04-2020 om 07:00

Laatste update: vrijdag 3 april 2020 om 17:45vr 03-04-2020 om 17:45

De Pro League besliste donderdag dat de Belgische competitie er per direct opzit. Daarom smeedt VoetbalPrimeur.be het ijzer als het heet is en delen we ons eindrapport uit aan de spelers van de topploegen uit de Jupiler Pro League. Wie studeert af met alle lofbetuigingen van de jury? En wie moet zich opmaken voor een tweede zit? Verder bepalen we ook het beste en slechtste moment van onze klasgroep tijdens het slopende schooljaar. In deze vijfde aflevering: VP’s Eindrapport van KAA Gent.

In ons eindrapport komen enkel spelers in aanmerking die minstens drie wedstrijden afgewerkt hebben voor hun ploeg in de Jupiler Pro League.

Grootste onderscheiding 👨‍🎓
Groter kan een onderscheiding op een einddiploma niet worden! Jonathan David heerste over de JPL zoals slechts een handvol illustere youngsters hem dat ooit voordeden. De Canadese sensatie, nog altijd maar twintig lentes jong, zal uiteindelijk afklokken op achttien competitietreffers en zeven beslissende passes. Voor alle duidelijkheid: daar zijn zijn statistieken uit de Europa League dus nog niet eens bijgerekend. Waanzin, maar David simpelweg herleiden tot enkele cijfertjes op papier, zou een absolute blaam zijn.

De trukendoos van David bestaat immers uit heel wat meer dan enkel doelpunten en assists. Dat bewijst alleen al zijn positie op het veld: dit seizoen zette Jess Thorup hem voornamelijk op de nummer tien, in steun van twee spitsen. Met zijn vloeiende techniek, vernuftige speldoorzicht én verschroeiende versnelling deed David van daaruit zowat alle Belgische defensies pijn. Michel Louwagie maakte zich ooit sterk dat ene Moses Simon niet onder de twintig miljoen euro zou vertrekken uit Gent. Welk astronomisch bedrag zou de manager van de Buffalo’s nu dan in gedachten hebben?

David: 27 matchen, 18 goals, 7 assists

Grote onderscheiding 👨‍🏫
Het prachtjaar van Gent was uiteraard niet enkel gefundeerd op de hoogvorm van David. Integendeel, heel wat klasgenoten keerden evenzeer wekelijks met een knap rapport huiswaarts. Metronoom Sven Kums voetbalde het voorbije jaar weer als in zijn beste dagen. Het lijkt erop dat de spelmaker de waardering van de Ghelamco Arena nodig heeft om te excelleren. Aan zijn zijde kon Kums bovendien rekenen op een eveneens herboren Vadis Odjidja. Met de aanvoerdersband om de arm is de Gentenaar eindelijk volwassen geworden. Vadis dirigeerde zijn medemaats als nooit tevoren, verbaal én voetbaltechnisch.

surprise van de chef voetbalde echter in steun van de tandem Kums-Odjidja. Als meest verdedigende pion in de succesvolle ruit van Thorup verbaasde zomerkoopje Elisha Owusu vriend en vijand. Als nobele onbekende kwam de controleur vanuit de Ligue 2 naar de top van de JPL. Die overstap verteerde Owusu moeiteloos. Veel moderner kan een zes niet zijn. Achterin hebben de Oost-Vlamingen nog een tank rondlopen. Michael Ngadeu begon ietwat weifelend aan zijn periode in de Arteveldestad, maar straalde in de loop van de maanden steeds meer vertrouwen uit.

In het aanvallende compartiment hebben we fenomeen David al ruimschoots overladen met complimenten, maar Roman Yaremchuk verdient bijna evenveel bloemetjes. De speelstijl van de Oekraïense international past perfect in de opvatting van Thorup. Met zijn diepgang trekt Yaremchuk de gaten waar zijn ploegmaats gretig induiken. Als hij dan eens zelf voor doel komt, werkt de koele kikker ook vaak beheerst af. Klassespits.

Kums: 22 matchen, 1 goal, 1 assist, 8 clean sheets
Ngadeu: 29 matchen, 3 goals, 10 clean sheets
Owusu: 27 matchen, 0 goals, 8 clean sheets
Vadis: 26 matchen, 3 goals, 9 assists, 9 clean sheets
Yaremchuk: 18 matchen, 10 goals, 1 assist

Onderscheiding 👨‍⚖️
Hoewel Thomas Kaminski eigenlijk amper op een foutje te betrappen valt, liep onze landgenoot niet zo erg in de kijker in de Gentse aanvalsmachine. De spelfilosofie van de trainer zit daar ongetwijfeld iets voor tussen. Niet vergeten dat Gent het lange tijd erg moeilijk had om de nul te houden. Aan de Duracell-konijnen op de flanken zal dat niet gelegen hebben. Milad Mohammadi mag zelfs een ontdekking genoemd worden. De onvermoeibare Iraniër kreeg van Thorup uitvoerig de kans om zijn enorme VO2-max te demonstreren. Enkel op voorzetten kan Mohammadi nog wat oefenen.

Aan de overzijde kwam een Belgische diamantje aan de oppervlakte. In de openingsmaanden verloor Alessio Castro-Montes de concurrentiestrijd van ervaren rot Mikaël Lustig, maar onze landgenoot met Spaanse roots draaide de verhoudingen om. Technisch behoort Castro-Montes tot de beste backs van de competitie. Voorin wreef het Gentse publiek zich in de handen met de terugkeer van Laurent Depoitre. Een wereldvoetballer is de bonkige spits nog altijd niet, maar met zijn tactisch inzicht en niet-aflatende inzet weegt de eenvoudige Rode Duivel op elke verdediging. Daarnaast pikte Depoitre nog geregeld zijn goaltje mee.

Castro-Montes: 21 matchen, 2 goals, 4 assists, 4 clean sheets
Depoitre: 22 matchen, 8 goals, 3 assists
Kaminski: 29 matchen, 10 clean sheets
Mohammadi: 18 matchen, 2 assists, 6 clean sheets

Voldoening 👨‍💼
Over een resem spelers had professor Thorup geen klagen: zij werkten hun taken naar behoren af en waren beschikbaar wanneer daar nood toe was. Nochtans was het voor de jongens van de tweede lijn geen gemakkelijk seizoen, want de Deen is een trainer die erg graag vasthoudt aan dezelfde basiself. Het grootste slachtoffer van die drang naar automatismen was Brecht Dejaegere. De publiekslieveling van de Ghelamco Arena moest zich schikken in een rol als tweede viool. Het is al een decennium (!) geleden dat Dejaegere zo weinig minuten mocht maken in de JPL.

Roman Bezus, Anderson Niangbo en Giorgi Kvilitaia zaten in hetzelfde schuitje. Toch valt geen van de drie wat te verwijten. Morren deden ze zelden tot nooit en als ze dan eens speelkansen kregen, grepen ze die vaak ook. Zo toonde Bezus zich een goede vervanger voor David toen die in Canada zat vanwege zijn overleden moeder. Zelfs talent Dylan Mbayo, achttien nog maar, mocht vier keer invallen in zijn debuutjaar. Een vaste waarde die zijn diploma met ‘voldoening’ mag afhalen, is Igor Plastun. De boomlange mandekker stond wat in de schaduw van Ngadeu. Omdat Plastun zijn sterke en zwakke punten perfect kan inschatten, is hij een goede aanvulling op zijn Kameroense maatje.

Bezus: 21 matchen, 7 goals, 2 assists
Dejaegere: 14 matchen, 0 goals, 0 assists
Kvilitaia: 23 matchen, 1 goal, 2 assists
Mbayo: 4 matchen, 0 goals, 0 assists
Niangbo: 7 matchen, 3 goals, 0 assists
Plastun: 28 matchen, 2 goals, 8 clean sheets

Tweede zit 🤷‍♂️
De Gentse lector speelt even voor Sinterklaas en heeft op de diploma-uitreiking van 2020 een deugddoende boodschap: ‘Er zijn dit jaar geen gebuisde studenten’. Enkele pupillen zullen volgend seizoen wel moeten reageren na een wat mindere jaargang, om uiteenlopende redenen. Sulayman Marreh kwam in de winterstop over van KAS Eupen. Aangezien de controlerende middenvelder als versterking in de breedte gold, moet zijn meerwaarde nog blijken.

De term ‘generatiewissel’ kan je het best uitleggen door te verwijzen naar de vleugelverdedigers van Gent. Omdat Castro-Montes en Mohammadi nu al maanden de dienst uitmaken, zou een mens haast vergeten dat Thorup vorige zomer van start ging met Mikaël Lustig en Nana Asare op die posities. Een dubbele brok ervaring, dat zeker, maar wel stilaan één met roest in de benen. Zo werd Asare geslachtofferd na een kinderlijke tegengoal op bezoek bij Royal Excel Moeskroen. Het is aan de ouderdomsdeken om te bewijzen dat hij zich kan terugknokken.

Naast Kvilitaia hebben de Buffalo’s nog een Georgische Giorgi in de rangen rondlopen. En wat voor één. Giorgi Chakvetadze staat nog steeds te boek als een raspaardje. Het talent druipt eraf bij de aanvallende middenvelder, maar na een lange blessure-inactiviteit had ‘Chak’ veel tijd nodig om stappen voorwaarts te zetten. Ondanks zijn begaafdheid wordt volgend seizoen dus toch een soort van herexamen. In een topfit lichaam moet Chakvetadze een verdoken zomertransfer kunnen worden. Heeft Gent de opvolger van David eigenlijk al in huis?

Asare: 12 matchen, 1 assist, 4 clean sheets
Chakvetadze: 9 matchen, 0 goals, 2 assists
Lustig: 16 matchen, 3 assists, 9 clean sheets
Marreh: 4 matchen, 0 goals, 1 clean sheets

Dieptepunt: Club Brugge - Gent (4-0, 6/10/19) ⬇️
We schrijven begin oktober, de aanloop naar de Slag om Vlaanderen. In de weken voordien heeft Gent zich steeds meer ontpopt tot dé mogelijke titeluitdager van rivaal Club. Tegenstanders krijgen maar geen grip op het systeem van Thorup, met de gouden ruit op het middenveld als drijvende kracht. Groot is dan ook de verbazing wanneer de Deen op D-Day zijn opstelling door elkaar schudt. Vanuit het niets gaat Gent op Jan Breydel met drie achterin voetballen, in de hoop om het bij momenten overdonderende Club beter op te vangen.

Die gok draait uit op een regelrecht fiasco. Buffalo’s die de wedstrijden ervoor uitblonken, stralen die zondag machteloosheid uit. De spelers verdrinken in het onbekende tactische concept en de thuisploeg profiteert met alle plezier. Na 90 minuten hebben Hans Vanaken, Krépin Diatta, Emmanuel Dennis en godbetert Mbaye Diagne een 4-0 op het scorebord genageld. Heel Blauw-Zwart kirt van de pret; bij Gent druipt iedereen met de staart tussen de benen af. Thorup heeft hier geen goede beurt gemaakt, steekt het Gentse bestuur haar ontgoocheling niet onder stoelen of banken.  

Hoogtepunt: Gent – Standard (3-1, 3/11/19) ⬆️
In feite lijden de Gentse troepen niet al te zeer onder de zware klap in Brugge. De weken erop verzamelen ze vijf op negen. Voldoende oogst om met het nodige vertrouwen de messen weer te slijpen: Standard komt over de vloer. Op dat moment strijden de Buffalo’s en de Rouches om de symbolische titel van ‘uitdager van Club Brugge’. Wie in de Oost-Vlaamse hoofdstad aan het langste eind trekt, zal daar later de vruchten van plukken, zoveel is zeker.

De kraker tussen beide clubs zal uitgroeien tot één van de meest intense matchen van het voorbije kampioenschap. Alle elementen zijn aanwezig: knap voetbal, wisselende kansen, viriel spel, opstootjes, bijbehorende rode kaarten en … een winnaar! In de slotminuten schieten David en Castro-Montes Gent naar een tijdelijk voetbaldelirium. Door de 3-1-zege stormt de Gentse machine verder naar de tweede plek, weliswaar op respectabele afstand van de ongenaakbaare leider. Die plek zullen de Buffalo’s niet meer prijsgeven.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Hoeveel op 20 zou jij Gent geven voor haar seizoen?

20
5%
19
6%
18
30%
17
28%
16
20%
15
8%
14
1%
13
1%
12
0%
11
0%
10
0%
9
0%
8
0%
7
0%
6
0%
5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
(212 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws