Buitenlandse spelers hebben het niet simpel in corona-België: Praktische dingen

Buitenlandse spelers hebben het niet simpel in corona-België: "Praktische dingen"

21-03-2020 12:32

Een lockdown wil de regering het niet noemen, maar de maatregelen die in België van kracht zijn, zijn niet van de poes. Ze leveren bovendien heel wat vragen op vanuit de bevolking. Het hoeft niet te verbazen dat de situatie voor buitenlanders in ons land nog wat complexer is. Neem nu de buitenlandse voetballers in de Jupiler Pro League.

Door de vele, vaak veranderende informatie is het niet altijd eenvoudig voor zulke jongens om door het bos de bomen nog te zien. Martijn De Jonge, team manager bij Waasland-Beveren, schetst de situatie. Momenteel is De Jonge technisch werkloos gemaakt door de club, maar de 26-jarige Beveraar blijft toch (zonder betaling) zijn best doen om de spelers van de fusieclub wegwijs te maken.

"Ik zou het niet over mijn hart krijgen om onze spelers nu plots aan hun lot over te laten", legt De Jonge uit bij Het Laatste Nieuws. "Amper een derde van hen spreekt Nederlands. In deze coronatijden, waarin alles voortdurend evolueert, wil ik hen zo goed mogelijk informeren. Er worden ingrijpende beslissingen genomen zoals die lockdown, niet-Belgen weten niet goed wat nu precies wel nog mag en wat niet meer."

Informatie delen
Wat doet De Jonge nu concreet? "Dan beantwoord ik zo veel mogelijk vragen in de WhatsApp-groep met de spelers", aldus de team manager. "Al zeker tot 5 april zijn alle trainingen opgeschort, daarom heb ik ook geprobeerd om de situatie per speler te bekijken. Neem nu Aleksandar Vukotic, hij wilde graag terugkeren naar zijn familie in Servië. Alleen geldt daar op dit ogenblik een verplichte quarantaine van 28 dagen voor iedereen die het land binnenkomt."

"Als die jongen daarover niet geïnformeerd zou worden, zat hij misschien bijna een maand in quarantaine. Voor Alexis Gamboa hebben we wel een oplossing gevonden. Hij spreekt geen Nederlands en is ook het Engels amper machtig, bovendien zat hij hier helemaal alleen", schetst De Jonge. "Ik ben blij dat ik ervoor heb kunnen zorgen dat hij kon terugkeren naar Costa Rica."

"Maar het gaat soms ook over puur praktische dingen. Werkt de post nog? Mag ik nog online bestellingen doen? Denzel Jubitana had gisteren een lekke band met zijn auto en wist door de nieuwe maatregelen niet of hij nog ergens terecht kon. Het leven gaat verder, zij het op een andere manier. De club weet dat ze op mij kan rekenen. Ik wil onze spelers blijven bijstaan met raad en daad, ook al doe ik dat op dit moment onbetaald", besluit De Jonge.