Technische werkloosheid voor spelers? ‘Uitkering wordt minder dan 2000 euro’

Technische werkloosheid voor spelers? ‘Uitkering wordt minder dan 2000 euro’

17-03-2020 09:13
5

Enkele clubs vragen zich af of ze hun spelers technisch werkloos kunnen beschouwen, zo zou de werkgever het loon niet moeten betalen, maar komt de sociale zekerheid tussen. Dat zou clubs een pak kunnen besparen in deze moeilijke tijden.

Stijn Boeyckens van spelersvakbond Sporta nuanceert de situatie echter. "Maar aangezien de profspelers van de overheid buiten mogen trainen, kunnen ze ook niet technisch werkloos zijn.” Enkel bij volledige lockdown is dat een optie. "Maar ook dan geldt die werkloosheid enkel voor de periode dat ze niet buiten kunnen trainen."

Overigens zullen de spelers niet blij zijn met die status. ‘De topclubs betalen vaak salarissen van meer dan een miljoen euro per jaar. Op papier zouden ze zo dus veel geld kunnen besparen. Maar in de praktijk zal het wellicht niet zo'n vaart lopen. Omdat voetballers weinig RSZ-bijdragen betalen, zou hun uitkering minder dan 2.000 euro bedragen. Een heel pak minder dan hun normale salaris’, klinkt het.

De kans lijkt aldus klein dat de meeste clubs een technische werkloosheid zullen toepassen. ‘Niet bepaald bevorderlijk voor de relatie tussen speler en club, dus. De kans is eerder klein dat de clubs hun eigen spelers zo zullen behandelen. Maar er zijn ook clubs in het profvoetbal waar de meeste spelers sowieso zullen vertrekken.’